Fontos határidő jár le a választásokkal kapcsolatban

Ma 16 órakor lejár a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listák, valamint a területi és az országos nemzetiségi listák bejelentésére megállapított határidő a június 9-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra.

A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – juthatnak a jelöltek mandátumhoz. A kompenzációs lista állításához nem kell ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát csak az a jelölőszervezet állíthat, amely az egyéni választókerületek legalább kétharmadában jelöltet állított. Több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek kétharmadában közös egyéni jelöltet kell állítani.

Fővárosi listát az a jelölőszervezet állíthat, amely vagy főpolgármester-jelöltet, vagy a fővárosi kerületekben legalább három polgármesterjelöltet állított. Amennyiben a jelölőszervezetek közös főpolgármesterjelöltet, vagy legalább három fővárosi kerületben közös polgármesterjelöltet állítottak, úgy közös fővárosi listát állíthatnak.

A nem megyei jogú városokban élők is szavazhatnak a vármegyei közgyűlés tagjaira: megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választók) fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. Közös megyei listát azok a jelölőszervezetek állíthatnak, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választónak a közös ajánlását összegyűjtötték.

A listák bejelentésének határideje legkésőbb ma 16 óra. A kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a vármegyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi listát pedig a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon.

A jelölőszervezet határozza meg a listán szereplő jelöltek sorrendjét, amelyet a bejelentés után már nem lehet módosítani. A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint amennyi mandátum megszerezhető onnan. Ha egy jelölt kiesik, helyére a listán soron következő jelölt lép, de új jelöltet a bejelentett listára már nem lehet bejelenteni.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint már több mint 400 települési kompenzációs listát és több mint nyolcvan vármegyei listát jelentettek be, egy részüket már nyilvántartásba is vették. Öt évvel ezelőtt 549 települési kompenzációs listát és 104 megyei listát vettek nyilvántartásba a bizottságok.

A Népszava cikke szerint a Nemzeti Választási Iroda statisztikája alapján március közepén 7 897 941-en szerepeltek a lakhely szerinti választói névjegyzékben, ez a szám hétfőre 33 439-cel csökkent, ami elsősorban az elhunyt választópolgárok számával magyarázható, valamint azzal, hogy vannak olyan választópolgárok, akik elvesztették szavazati jogukat. Kedd reggelig további csökkenés történt, a lakóhelyük szerint szavazók száma 34 511 fővel csökkent, és 16 308-an jelezték, hogy nem a lakcímük szerinti településen szeretnének szavazni. A Fővárosi Közgyűlés választására jogosultak száma 1 184 fővel nőtt, míg a vármegyei listákra 13 414-gyel kevesebben szavazhatnak a mostani adatok szerint, mint március közepén. A vármegyei jogú városok választópolgárainak száma is csökkent, 5 973 fővel. Az átjelentkezések száma az elmúlt három hét alatt megtízszereződött, hétfőre 15 645-en jelezték, hogy nem a lakcímük szerinti településen akarnak szavazni. Ez azért figyelemreméltó, mert a korábbi választási években az átjelentkezések száma jellemzően a voksolás előtti utolsó két hétben ugrott meg. A helyhatósági választásokon szigorúbbak az átjelentkezés feltételei, mint az országgyűlési vagy EP-voksolás esetében: csak oda lehet bejelentkezni, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített a választó.

Budapesten 1002 fővel szavazhatnak többen a márciusi állapothoz képest, a legtöbben a IX. kerületbe jelentkeztek át. A megyei jogú városok választóinak száma viszont 5827-tel, a vármegyei közgyűlésre szavazóké pedig csaknem 13 ezerrel csökkent.