Tudja meg, hogy Ön mennyire állja meg a helyét matematikából!

A Blikk szerint ma több mint 69 ezer diák szembesült a matematika érettségi kihívásaival, ahol az elmúlt négy év tudását kellett kamatoztatniuk. Vajon Ön hogyan boldogulna a mai diákok helyében? Tesztelje le magát a Blikk kvízjátékával!

Az érettségizőknek két részből álló feladatsort kellett megoldaniuk: az első részre 45 perc, a másodikra pedig 135 perc állt rendelkezésükre. A kvízjátékban nem csak általános matematikai feladványokkal, hanem a mai érettségi feladataival is találkozhatunk. Lássuk, mennyire emlékszik vissza a matekórákra!

Az egyik kérdés a következő egyenlet megoldását kérdezi: 17-3·4+(10-6)=X. A helyes válasz 9. Egy másik feladvány a Pitagorasz-tételre vonatkozik, amelynek helyes megfogalmazása: a^2+b^2=c^2. Egy további kérdésben Balázs irodalom jegyeinek átlagát kell kiszámolni, amely 4. A kvízben szerepel egy időmérésre vonatkozó kérdés is, miszerint hány másodperc van egy napon, a helyes válasz 86400. A pi közelítő értékét is meg kell határozni, amely 3,14. A Pitagorasz-tétel szöveges megfogalmazására is kíváncsiak: "Bármely derékszögű háromszög leghosszabb oldalának négyzete megegyezik a másik két oldal négyzetösszegével."

A geometriai testekkel kapcsolatos tudásunkat is próbára tehetjük a kvízben. Egy hatszög alapú gúla csúcsainak, lapjainak és éleinek számát kell megadni, a helyes válasz: Csúcsok: 7, Lapok: 7, Élek: 12. A római számokkal való számolás sem maradhat ki, ahol MMCDLVI+MCCXXII összege 3678. Végül a háromszög belső szögeinek összegére vonatkozó állítást kell helyesen azonosítani, amely szerint a háromszög belső szögeinek összege megegyezik a derékszög kétszeresével.

A kvíz végén lehetőségünk van megosztani az eredményünket, hogy barátainkkal is összemérhessük tudásunkat. Vajon Ön mennyire emlékszik a matematikai alapokra? Töltse ki a kvízt, és derítse ki!