A matekérettségi könnyű volt, egy általános iskolás is megoldhatta volna

Korrekt, sőt inkább könnyű volt a középszintű matekérettségi, és a kettes osztályzatot egy ügyes általános iskolás is elérhette volna – vélekedett Sipos Anna, a Matekflow alapítója.

Sipos Anna szerint a matekérettségi nem tartalmazott túl nehéz feladatokat, és a szokásosnál kevesebb témakört fedett le. A szögfüggvényeket és a sinus-cosinus tételt például nem is kérdezték, amelyek gyakran szerepelnek az érettségi feladatsoraiban. Az egyenletek között is akadtak olyanok, amelyeket már az általános iskolában is tanulnak a diákok. Sipos Anna szerint a kettes szintű teljesítmény könnyen elérhető volt, de a magasabb, 90 százalék feletti eredményekért már keményebben kellett dolgozni. Az érettségi feladatsorában voltak olyan kérdések is, amelyek megoldásához komolyabb gondolkodásra volt szükség. Ezeket trükkös feladatoknak is nevezhetjük, de Sipos szerint ezek is fontos részét képezik az érettséginek, hiszen nem csak a megtanult képletek visszaadását tesztelik, hanem a gondolkodást is.

Az első feladatsorban 12 kérdésre kellett válaszolniuk a diákoknak 45 perc alatt, amelyek gyors gondolkodást igényeltek, és szinte a teljes középiskolai tananyagot lefedték. A felkészülés során fontos volt a gyors váltás a különböző feladattípusok között. A geometriai és kombinatorikai feladatok a középiskolai szintet képviselték, és a szövegértésre, valamint a mértékegységváltásra is oda kellett figyelni. Az újdonságként beharangozott sodrófadiagram is szerepelt a vizsgán, de azt nem kellett a diákoknak felrajzolniuk, csak értelmezniük. Az utolsó három feladatból egyet választhatóan kihagyhattak a diákok, ezek hozták a legtöbb pontot és voltak a legnehezebbek.

Sipos Anna szerint az iskolai felkészítés gyakran csak a magolásra koncentrál, és kevés szó esik az összefüggésekről, ami miatt a diákok nehezen oldják meg az érettségi feladatokat. A matekérettségi célja azonban a gondolkodási és problémamegoldási készségek mérése, és a keddi vizsgán a gondolkodást igénylő és a magolós/mechanikus feladatok aránya körülbelül fele-fele volt. A diákok a magyarérettségit hétfőn írták, és szerdán a történelemmel folytatják, amit szintén szaktanár fog értékelni a 444-en.