Az Apple bemutatta az M4 szuperchipet és az új iPad készülékeket

Az Apple kedd este leleplezte az M4 lapkát, az új iPad Pro táblagépeket és az Apple Pencil Pro érintőceruzát, amelyek új mérföldkövet jelentenek a cég termékpalettáján.

Az új M4 chipet az Apple azzal a meggyőző érvvel mutatta be, hogy gyorsabb neurális processzorral rendelkezik, mint a jelenlegi mesterséges intelligenciával működő számítógépek. A gyártó szerint az M4 chip másodpercenként 38 billió művelet elvégzésére képes, és ez a teljesítmény tíz processzormag segítségével valósul meg, melyek közül négy a teljesítményért, hat pedig a hatékonyságért felelős. Az Apple az új processzor teljesítményét nem az elődjéhez, hanem a két generációval korábbi M2-höz viszonyítja, amelyet a 2022-es iPad Prókban is használtak, és állítása szerint az M4 másfélszer gyorsabb nála. Az M4 chip 3 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával készül, és az Apple szerint a legújabb könnyű és vékony laptopok számítási kapacitását nyújtja, de csupán negyedannyi energiát használva.

Az új iPad Pro modellek, amelyekbe először kerültek az Apple saját fejlesztésű chipjei, rendkívül vékonyak: az 11 hüvelykes modell 5,3 mm, míg a 13 hüvelykes modell csupán 5,1 mm vastagságú. A táblagépek ezüst és asztrofekete színekben lesznek elérhetők, és az Apple által tandem OLED képernyőnek nevezett rendszerrel rendelkeznek, amely két OLED panel egymásra helyezésével biztosítja a korábbiaknál jobb fényerőt. Az új iPad Pro modellek május 15-től lesznek kaphatók, az 11 hüvelykes modell nyitóára 500 ezer forint lesz 256 GB tárhellyel, míg a nagyobb tárhelyű verziókért egészen 1 millió 150 ezer forintot kell majd fizetni. Az 5G-képesség minden konfigurációnál további 100 ezer forintos felárat jelent.

Az új iPad Pro táblagépekhez az Apple Pencil Pro is megjelenik, amelynek legfőbb újítása a nyomásérzékelő szenzor, amely lehetővé teszi a nyomásfüggő gesztusokat és a rajzeszközök közötti váltást, a vonalvastagság vagy a szín módosítását. A toll forgatásával elérhető új gesztusokat a beépített giroszkóp érzékeli. Az Apple Pencil Pro szintén május 15-től lesz kapható, 63 ezer forintos áron.

Azok számára, akik nem szeretnének ennyit költeni egy táblagépre, az új iPad Air modellek lehetnek vonzóak. Az új iPad Air táblagépek 11 és 13 hüvelykes képátmérővel, 60 Hz-es képfrissítésű IPS LCD képernyőkkel, 1640×, illetve 2048× pixeles felbontással és 500, illetve 600 nit maximális fényerővel érkeznek. Az új iPad Air modellekben az M2 chip dolgozik 8 GB RAM társaságában, és természetesen lesznek wifis és 5G-s verziók is. Az új Apple Pencil Pro ezekkel a készülékekkel is kompatibilis. Az új iPad Air modellek május 15-től lesznek kaphatók, az 11 hüvelykes modell 300 ezer forinttól indul, míg a nagyobb tárhelyű és képátmérőjű modellekért többet kell fizetni. Az 5G képesség minden esetben további 75 ezer forintos költséggel jár.