Az online vásárlás veszélyei: sokan még mindig nem ellenőrzik a fizetési felületeket

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol az interneten, de az online vásárlók ötöde nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét, ami növeli a bankkártyás visszaélések kockázatát.

Az OTP Mobil által megbízott és a Pulzus Kutatási Rendszerrel készült reprezentatív felmérés szerint, amelyet március 5 és 12 között végeztek, a 18 év feletti magyar lakosság körében 1032 ember bevonásával, az online vásárlók négyötöde legalább egyféle módon próbál meggyőződni arról, hogy a weboldal, ahol vásárolnak, nem veszélyes-e.

A válaszadók 45 százaléka használ kétlépcsős azonosítást, ellenőrzi az oldal hitelességét és kétség esetén megszakítja a tranzakciót. Ezzel szemben 19 százalékuk nem ellenőrzi a fizetésre felszólító felületek hitelességét, és beéri azzal, ha az oldal ismerősnek tűnik.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a bankkártyás online fizetéseknél az érintettek harmada csak fizetési alkalmazásokon keresztül, azokba elmentett kártyaadatokkal fizet, ami egy biztonságosabb módszer lehet.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2023 második negyedévében a kártyás vásárlások értékének majdnem 30 százalékát, azaz 1,23 ezer milliárd forintot, az emberek különböző webshopokban költötték el. Ugyanebben az időszakban a bankkártyás visszaélések száma jelentősen nőtt.

Az OTP Mobil hangsúlyozza, hogy a tudatlan vagy meggondolatlan online magatartás vírusok telepítéséhez vagy a csalóknak távoli hozzáférést biztosító alkalmazásokhoz vezethet, amelyekkel az elkövetők akár a bankszámla teljes egyenlegét is leemelhetik.