A kézi váltós autók kihalásának szélén

Alig több mint egy évtized alatt a kézi váltós autók szinte teljesen eltűnhetnek a piacról, hasonlóan a tekerőablakos modellek sorsához.

A CarGurus brit weboldal felmérése alapján az Egyesült Királyságban elérhető közel háromszáz autótípus közül a kézi váltóval rendelkező modellek száma hat év alatt több mint felére csökkent. A Telegraph által ismertetett kutatás szerint többek között a Volvo, a Mercedes-Benz, a Jaguar és a Lexus már nem is kínál kézi váltós autókat.

Csak néhány márka tart még ki a kézi váltó mellett: a Jeep, a Land Rover, a Mini és a Honda kínálatában mindössze egy-egy ilyen modell található, míg a Volkswagen tízféle modellt kínál kézi váltóval. A Ford és a Hyundai a volumengyártók közül hat-hat típussal rendelkezik ilyen váltóval.

A kézi váltós új autók értékesítési aránya jelentősen csökkent az elmúlt években. A Society of Motor Manufacturers and Traders adatai szerint 2011-ben az új autók 76 százaléka volt kézi váltós, míg 2023-ra ez az arány 28,7 százalékra esett vissza.

Az automata váltós autók egyre népszerűbbek, és ez a vezetői képzést is befolyásolta. A brit tanulók 37 százaléka választja az automataváltós autóra való jogosítvány megszerzését, és 2022-ben rekordszámú, 324 064 tanuló tett sikeres vizsgát kizárólag automataváltós kocsira. Ez az adat egyharmados növekedést jelent az előző évhez képest, és 269 százalékkal magasabb az egy évtizeddel ezelőtti számhoz képest.

A kézi sebességváltók korábban az alacsonyabb költségeik és jobb üzemanyag-fogyasztásuk miatt voltak kedveltek. Azonban a technológia fejlődésével az automataváltók legalább olyan hatékonyak lettek, mint a manuális változatok, és a nagyobb darabszámoknak köszönhetően olcsóbbá is váltak. A menetdinamika terén sem jelentenek hátrányt, sőt, sok esetben gyorsabban váltanak, mint a kézi váltós autók.