A Real Madrid innen csak egyszer bukott – akkor még létezett a Szovjetunió

A Real Madrid labdarúgócsapata a müncheni 2–2-es döntetlen után a Bajnokok Ligája elődöntőjében remek helyzetből várhatja a Bayern elleni hazai visszavágót. A spanyol együttes a múltban eddig egy híján minden párharcát megnyerte az elitsorozatban az idegenbeli ikszet követően. Az egy kivételnél az ellenfél még a Szovjetuniót képviselte...

A két csapat rekordot jelentő nyolcadik alkalommal csap össze a legjobb négy között, és bár az első öt párharcból négyszer is a Bayern örülhetett, a legutóbbi két alkalommal a Real jutott tovább, és most is kedvező helyzetből várhatja a madridi visszavágót, hiszen Münchenben 2–2-re végeztek a felek.

A Real 16 alkalomból csak egyszer bukott innen!

A királyi gárda az előző körben hazai döntetlen után idegenben tudta kiharcolni a továbbjutását a címvédő Manchester Cityvel szemben – büntetőpárbajban –, ami finoman szólva sem volt korábban erőssége, az idegenbeli ikszet követő visszavágó viszont már egyértelműen a rekorder terepe.

Eddig 16 alkalommal fordult elő ugyanis, hogy a blancók a kieséses párharc odavágóján döntetlent érjenek el, és ezekből 15-ször jutottak tovább.

Az egyetlen kivételt az 1990–1991-es BEK-negyeddöntő jelenti, amikor a Lenin Stadionban (ma már Luzsnyiki Stadion) gól nélküli döntetlent játszott a Szpartak Moszkva vendégeként, és bár a visszavágón már a kilencedik percben vezetést szerzett Emilio Butrageno találatával, az akkor még szovjet színekben induló együttes Dmitrij Radcsenko duplájával, valamint Valerij Smarov góljával 3–1-re fordított, és bejutott az elődöntőbe.

A 15 továbbjutásból még a Borussia Mönchengladbach ellenit kell kiemelni, hiszen itt a münchenihez hasonló 2–2 volt az első felvonáson – 1976 márciusában kétgólos hátrányból ikszelt a Real –, a visszavágón pedig Jupp Heynckes első félidő derekán szerzett találatára Santillana felelt.

Az összes többi esetben a királyi gárda megnyerte a visszavágót (bár 1967 októberében az Ajax ellen ehhez túlórára is szüksége volt), így 14–1–1 a mérlege ezeken a meccseken.

A Bayern két továbbjutással kezdett, azóta viszont csak a zakók jönnek

És milyen érdekes, a Bayern Münchennek az első, hazai döntetlennel kezdődő párharcára épp az 1990–1991-es negyeddöntőig kellett várni!

Ahol a Real remeklése véget ért, ott a bajorok örülhettek, hiszen a Porto elleni hazai meccsen Manfred Bender góljára válaszolt ugyan Domingos (1–1), Portugáliában Christien Ziege és Bender találatával 2–0-ra nyert a Bayern, hogy aztán az elődöntőben elbukjon a végső győztes Crvena zvezdával szemben.

A következő alkalommal is meglett a továbbjutás, 1995 tavaszán a Göteborg a müncheni 0–0 után egyenlített a végjátékban 0–2-ről, viszont ez is kevésnek bizonyult. Mint ahogyan rögvest a következő körben a Bayern erőfeszítései is, hiszen az Ajax ellen is 0–0-val kezdett a müncheni csapat, Amszterdamban viszont Jari Litmanenék gáláztak, 5–2-vel ment tovább a végső sikert is elhódító holland bajnok.

Ezzel pedig jöttek sorra a vesztes párharcok, 1998 márciusában a gól nélküli kétszer 90 perc után a címvédő Dortmund Stéphane Chapuisat 109. minutumban jegyzett találatával jutott tovább, majd jött a felek gazdag egymás elleni múltjában az egyetlen párharc, amikor müncheni iksszel kezdtek: Roy Makaay 75. perces találatára Roberto Carlos felelt a 83.-ban.

A visszavágón Zinédine Zidane döntött, de a nyolc között a Monaco megtréfálta a Realt, a trófeát pedig a José Mourinho vezette Porto hódította el, miután a fináléban 3–0-ra legyőzte a hercegség kirakatcsapatát.

De vissza a Bayernhez, amely legutóbb 18 éve várt hazai döntetlenről visszavágót az elitsorozatban, akkor az ezt megelőző kiírásban döntős Milan Andrij Sevcsenko büntetőjével egyenlített Michael Ballack találata után, hogy aztán a San Siróban Filippo Inzaghi duplájával és Sevcsenko, valamint Kaká góljával 4–1-re győzzön.

Bajnokok Ligája 2023–2024, elődöntő, visszavágó

21.00: Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport; szöveges, élő tudósítás az Indexen)

Az első mérkőzésen: 2–2