A német döner ársapkájának követelése

Németországban a Die Linke párt ársapkát követel a döner kebab árára, mivel az étel ára két év alatt 4 euróról 10 euróra emelkedett egyes városokban. A párt külön árplafont javasol a fiataloknak és a felnőtteknek.

A döner kebab ára jelentősen megugrott Németországban az elmúlt időszakban, ami miatt a szélsőbalos Die Linke párt támadásba lendült Olaf Scholz kancellár ellen. A Guardian szerint a németek számára a probléma annyira súlyos, hogy a kormánypárti politikusokat is folyamatosan kérdezik a témában, és a kabinet már tavaly februárban Instagram-poszton keresztül magyarázta a döner drágulásának okait: a növekvő alapanyagárakat, bérleti díjakat és az energiaárak emelkedését.

A kancellár elmondása szerint sokan, főleg fiatalok, kérdezik tőle, hogy miért nem vezetnek be árplafont a népszerű ételre. A Die Linke most törvénymódosítást szeretne kezdeményezni, amely ársapkát vezetne be a török eredetű ételre. A párt szerint a húsos szendvics ára egyes városokban 4 euróról 10 euróra nőtt az elmúlt két évben. A javaslatuk az árplafont 4,90 eurónál határozná meg a felnőttek számára, míg a fiatalkorúaknak 2,50 eurós limitet javasolnának, továbbá napi dönerkupon bevezetését is szorgalmaznák minden háztartás számára.

A döner kebab belföldi értékesítése évente körülbelül 7 milliárd eurót tesz ki Németországban, ami évi 1,3 milliárd darab dönert jelent. A Die Linke által javasolt program a költségvetésnek 4 milliárd euróba kerülne, de Scholz kancellár szerint ez "nem megvalósítható". A kancellár inkább az Európai Központi Bank infláció elleni küzdelmében végzett munkájára helyezi a hangsúlyt.

Az SPD legnagyobb juniorpartnere, az ökobaloldali Zöldek ifjúsági tagozata kampányt indított, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaválság közben míg a gazdagok magánrepülőgépeket használnak, addig az átlag németek között sokan csak nehezen tudják kigazdálkodni a lakbért vagy az élelmiszert – vagy a dönert.

A Die Linke javaslata szerint az állam támogatásával és ársapkával maximalizálnák a döner kebab árát. A párt érvelése szerint, ha az utóbbi években 4 euróról átlagosan 7,9 euróra dráguló étel egy részét a szövetségi állam állná, az nagyjából ennyibe kerülne egy évben. A nagyvárosokban, mint Berlin vagy München, a döner után a számla már most gyakran 10 euró körüli vagy afeletti összeget mutat.

Kathi Gebel, a párt fiatalságpolitikáért felelős szóvivője szerint a szövetségi kormánynak foglalkoznia kellene az elszálló dönerárakkal. "Amikor a fiatalok azt követelik, hogy Olaf , tedd olcsóbbá a dönert, akkor ez nem egy internetes vicc, hanem egy komoly segélykiáltás! Az államnak be kellene avatkoznia, hogy az élelmiszer ne váljon luxuscikké" – fogalmazott Gebel.

A Die Linke javaslata mellett a die Partei nevű viccpárt is foglalkozik a témával, kiemelve, hogy "a döner az élet – dönerárféket MOST!", és uniós szinten támogatnák a sörre és a sör+étel menükre bevezetett árfékeket is, míg a bor, a röviditalok és az albérletek kapcsán jelenleg dolgoznak azon.

(Borítókép: Olaf Scholz 2024. március 20-án Berlinben, Németországban. (Fotó: Maja Hitij / Getty Images))