Bárkinek és mindenkinek: a Bátor Tábor életre szóló élmény a beteg gyerekeknek

Egy szülő számára kevés nehezebb élethelyzet van, mint amikor azzal szembesül, hogy a gyermeke valamilyen súlyos, krónikus betegségben szenved. A gyógyulás folyamata mellett a család mentális jólléte is kritikus pont, amelyre egyszerre kellene energiát fordítani.

A betegség során a közösségi kapcsolatok meglazulnak, a jövő bizonytalanná válik, és a mindennapi örömök megritkulnak. A gyermek elszigetelődik, elszakad a kortársaitól, az egész család egyensúlya felborul. A betegség után visszailleszkedni a normális körforgásba sokkal nehezebb, mint gondolnánk. Sokszor maguk a szülők sem tudják, kihez, hová fordulhatnak segítségért.

Faludiné Dudás Andrea édesanyaként mesélt arról, hogy 15 éves fia, Boti Crohn-betegségben szenved. A kezdeti tünetek nem utaltak krónikus problémára, és a családnak semmilyen információja nem volt a betegségről. Boti 10 napra kórházba került, épp az iskolakezdés idején. A tápszeres kezelés mellett folytatta az iskolát, de a foci edzéseket átmenetileg szüneteltetni kellett.

A Pécsi Gyermekklinikán Dr. Tárnok András gyermek gasztroenterológus és Dr. Tészás Alexandra gyermek gasztroenterológus empatikusan és hozzáértően foglalkoztak Botival. Tészás doktornő ajánlotta a Bátor Tábort, ahol krónikus betegségekkel élő gyerekeket várnak. Boti eleinte elutasította az ötletet, de egy cukorbeteg ismerősük pozitív tapasztalatai meggyőzték, hogy jelentkezzen.

A Bátor Tábor 2001 óta nyújt élményalapú programokat súlyos vagy krónikus betegségben szenvedő gyerekeknek. A táborban különféle kihívások elé állítják a táborozókat, sikerélményeket és önbizalmat adva nekik. A programokat önkéntesek segítségével valósítják meg, és teljes körű egészségügyi ellátást is biztosítanak. A tábor ingyenes, így azoknak a gyerekeknek is segítséget tud nyújtani, akiknek a családja nem tud hasonló táborokat finanszírozni.

Andrea szerint a tábor egy szervezett, csodálatos környezetben lévő hely, ahol a gyerekek egész napját végigkísérik az orvosok, dietetikusok és önkéntesek. A tábor végén Boti örömmel és élményekkel tele tért haza, és már a következő évre is jelentkezni akart.

A Bátor Tábor segített a családnak a betegség elfogadásában, és megerősítette a hitüket abban, hogy a diéta betartásával tünetmentesség fenntartható, és teljes életet lehet élni. A tábor önkéntesek munkájából és adományokból épült fel, és nem csak táboroztatnak, hanem kórházakba és menekültszállásokra is látogatnak, valamint online programokat is szerveznek.

A Bátor Tábor támogatására számos lehetőség van: önkénteskedés, rendszeres adományozás, adománygyűjtés, vagy az adó 1 százalékának felajánlása.

Támogatott tartalom.