Szaúd-Arábia költségvetési hiánya tovább nő

Szaúd-Arábia költségvetési hiánya a hatodik egymást követő negyedévben is fennmaradt, a tőkekiadások és egyéb területek kiadásainak növekedése miatt, amelyek meghaladta a bevételek emelkedését.

A költségvetési hiány az első negyedévben 12,4 milliárd riál (3,3 milliárd dollár) volt, ami több mint négyszerese az egy évvel korábbi értéknek. Ez a Bloomberg által idézett pénzügyminisztériumi közleményből derül ki.

Az összes kiadás 8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, míg a bevételek csak 4%-kal nőttek. Az olajból és a nem olajból származó bevételek egyaránt növekedést mutattak.

A költségvetési hiány 2022 vége óta áll fenn, amikor az ország az olajkitermelés csökkentésével kezdett el hozzájárulni a világpiaci árak stabilizálásához. Emellett Szaúd-Arábia növeli a kiadásokat olyan projektek befejezésére és új iparágak fejlesztésére, amelyek a gazdaság diverzifikálását célozzák Mohammed bin Szalmán trónörökös Vision 2030 programja keretében.

A kormány a 2022-es évre 79 milliárd riál költségvetési hiányt jósolt, és 2025-ben, valamint 2026-ban is deficites költségvetésre számít.