Orbán Viktornak kellene befogadnia a menekülteket egy francia politikus szerint

Valérie Hayer, Emmanuel Macron francia elnök Reneszánsz pártjának európai parlamenti listavezetője szerint nem Franciaországnak, hanem Közép-Európának, így Magyarországnak és Lengyelországnak is szolidaritást kellene vállalniuk a bevándorlók befogadásában.

A Mandiner beszámolója szerint Valérie Hayer a bevándorlás kérdését a francia BFMTV csatornán folytatott vitában hozta fel, ahol Jordan Bardella, a jobboldali Nemzeti Összefogás listavezetőjével vitázott. Hayer kijelentette, hogy a bevándorlók befogadásában más országoknak is részt kellene vállalniuk. "Miért mindig szisztematikusan Franciaországnak kell befogadnia a menedékkérőket" – kérdezte, majd hozzátette, hogy a szolidaritás jegyében Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, valamint a cseheknek, szlovákoknak, románoknak és lengyeleknek is részt kellene vállalniuk ebben a folyamatban.

A politikus korábban is tett már említést Magyarországról, amikor frakcióvezetővé választása után az Alternatíva Németországnak (AfD), a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot és Orbán Viktort nevezte meg az Európára leselkedő legnagyobb veszélyként. Valérie Hayer emellett azt is szorgalmazta, hogy az európai döntéshozatalban szüntessék meg a vétó intézményét, hogy azt ne tudja felhasználni a magyar miniszterelnök.