Luxusadó bevezetése Magyarországon: a gazdagok is támogatják?

Egy friss felmérés szerint a magyarok csupán 4%-a érzi magát gazdagnak, míg több mint 30%-uk kifejezetten szegénynek tartja magát. A luxusadó bevezetését a gazdagok 70%-a is támogatná.

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet által készített kutatásban a megkérdezettek gazdagságról és gazdagokról alkotott véleményét vizsgálták. A válaszadók 31%-a saját bevallása szerint szegénynek érzi magát, míg a legnagyobb részük, 62%-uk nem sorolja magát sem gazdag, sem szegény kategóriába. A gazdagnak érzők aránya mindössze 4%.

A felmérés során arra is rákérdeztek, hogy a megkérdezettek hány százaléka ismer személyesen gazdag embert, amire a válaszadók 68%-a igennel válaszolt. Azonban a magukat szegénynek tartók körében ez az arány csupán 58%.

A gazdagok adakozási szokásait illetően a magukat szegénynek tartók csupán 1%-a gondolja, hogy gazdag ismerősei segítenek a rászorulókon. A középkategóriába sorolók közül 6% tapasztalta, hogy gazdag ismerősei szívesen segítenek másokat, míg 42% szerint tehetősebb ismerőseik alkalmanként adakoznak.

A luxusadó bevezetésével kapcsolatban a megkérdezettek többsége támogatná a progresszív adózást, amely során a nagyobb jövedelemmel rendelkezők nagyobb százalékban fizetnének adót. A gazdagok 70%-a is egyetért ezzel, és a nagyobb vagyont birtoklók 80%-a szeretné, ha jobban adóztatnák őket. Az idősebb korosztály körében ez az arány még magasabb, 90% felett van azoknak a száma, akik szerint a tehetősebbeknek nagyobb adót kellene fizetniük. A luxusadó határát illetően a többség a 500 millió forint feletti vagyonra szavazott.