Az NDK egykori állambiztonsági miniszterének érintetlen irodája

35 évvel ezelőtt hagyta el utoljára Erich Mielke, az NDK rettegett állambiztonsági minisztere irodáját, amely azóta is érintetlenül őrzi a múlt emlékeit.

Az NDK állambiztonsági szolgálatát, a Stasit, a dolgozói csak egyszerűen "Cégnek" nevezték, és 1957-ben minisztériumi rangra emelték, hogy a keletnémet állampárt irányítása alatt állva figyelje és ellenőrizze a lakosságot. Erich Mielke, aki 1957-től 1989-ig vezette a szervezetet, élet és halál uraként irányította a Stasit, és a szervezet mottója "Mindent tudnunk kell" volt. A Berlini Fal megépítésekor már 23 ezer ember dolgozott alatta, és 1989-re a létszám 90 ezerre, a külső segítők száma pedig 180 ezerre nőtt.

A berlini Stasi-főhadiszállás 29 épületből álló komplexuma 1990. január 15-én került a tüntetők kezébe, akik megakadályozták az iratok megsemmisítését. Az egyesítés után hosszú ideig nem tudták, mi legyen a helyszínnel, végül 2010-ben múzeummá alakították. Mielke harmadik emeleti kabinetjét, ahol súlyos döntéseket hozott, az 1989-es állapotában hagyták.

A múzeumot a Magdalenen Strasse-i U5-ös metró vonalról lehet a legkönnyebben megközelíteni. A főnökség a magas panelházak között bújik meg, ahol annak idején katonák látták el feladatukat. A múzeum a Stasi mindennapi működését is bemutatja, például azt, hogy kamerákat építettek be a Trabantok ajtajába, vagy hogy a lehallgatott lakásokban milyen kifinomult technikát alkalmaztak.

A kiállítás nem tér ki a politikai indíttatású kivégzésekre, de dokumentálja például egy punk előállítását és kihallgatását 1985-ből. Mielke irodájában található telefonja és páncélszekrénye is elrettentő látványt nyújt, és a múzeumban látható az a Balatonboglári Muskotály is, amelyet magyar ajándékként kaptak.