DK: Azonnal le kell állítani az összes akkumulátorgyár építését

A Demokratikus Koalíció szerint sürgősen szükséges az összes magyarországi akkumulátorgyár építésének leállítása, és a már működő létesítmények felülvizsgálata.

Az ellenzéki párt közleményében kifejtette, hogy az Iváncsai akkumulátorgyárban dolgozók kommunikációs nehézségekkel küzdenek, mivel a koreai, vietnámi, ukrán és kirgiz vendégmunkások nem beszélnek magyarul. Emiatt előfordul, hogy a magyar munkavállalóknak koreai nyelvű munkaleveleket kell értelmezniük, vagy a munkautasítások is idegen nyelven hangzanak el. A DK szerint ezek a nyelvi akadályok különösen veszélyesek lehetnek, mivel a gyárban rendkívül veszélyes anyagokkal dolgoznak, ahol minden hiba súlyos következményekkel járhat.

A párt arra is felhívta a figyelmet, hogy az akkumulátorgyárak nem csak a környezetében élők egészségét, hanem a munkások életét is veszélyeztetik. Az Árnyékkormány szerint Iváncsán már több halálos baleset is történt, és a munkakörülmények miatt fennáll az újabb tragédiák kockázata.

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint az akkumulátorgyártás veszélyei már többször bebizonyosodtak, és úgy vélik, hogy az Orbán-kormányt elsősorban az ázsiai nagyvállalatok profitja érdekli, a munkások és a helyi lakosság biztonsága helyett.