Harcban sérült le az orángután, gyógynövényes sebkezelést adott magának

Évtizedek óta tanulmányozzák a főemlősök gyógyítási szokásait, és most végre valóban van is bizonyíték arra, távoli rokonaink igencsak tudatosak. Egy Rakus névre hallgató orángután Indonéziában, egy védett területen, hímháborúban sérült le súlyosan, de arcsebét egy helyi gyógynövénnyel gyógyította.

A Scientific Reports-ban megjelent tanulmány az orángutánok csodás találékonyságáról számol be. Az indonéz Gunung Leuser Nemzeti Parkban élő körülbelül 150 emberszabású majmot 1994 óta figyelik az etológusok. A nemrégiben publikált felfedezés szerint Rakus, az egyik hím orángután, megrágott egy Akar Kuningnak (Fibraurea tinctoria) nevezett gyógynövényt, és a nedvével bekente a néhány nappal korábbi harcban szerzett arcsebét.

A Fibraurea tinctoria egy Dél-Ázsiában őshonos virágos növény, amelyet a helyiek gyakran használnak orvosságként antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Isabelle Laumer, a német Max Planck Etológia Intézet biológusa szerint az állat csak az arcsebét kezelte a növénnyel, és ezt többször is megismételte, ami arra utal, hogy a cselekvés szándékos és tudatos volt. A kezelés hatásosnak bizonyult, a seb nem fertőződött el, a gyulladás lelohadt.

Michael Huffman, a japán Nagasaki Egyetem zoológusa, aki a főemlősök öngyógyítási szokásait tanulmányozza, megjegyezte, hogy ez az első eset, amely részletesen tárgyalja a növény kémiai tulajdonságait és a kezelést. A felfedezés nemcsak az állatok tudatosságát és intelligenciáját emeli ki, hanem rávilágít arra is, mennyire hasonlítanak hozzánk, ezért fontos a védelmük.