A babaváró hitel és a gyermektelenség következményei

A Bankmonitor szakértői elemzése szerint komoly következményekkel kell számolniuk azoknak a házaspároknak, akik 2019-ben felvették a babaváró hitelt, de öt éven belül nem született gyermekük. A helyzet sokkoló lehet számukra.

2019 júniusában indult a babaváró hitel program, amelynek keretében az igénylő házaspárok számára biztosított kamatmentes hitel az első öt évben, feltéve, hogy gyermek születik. Amennyiben ez az időszak gyermek nélkül telik el, a hitel piaci kamatozásúvá válik, és az eddig igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni.

A Bankmonitor szakértője egy videóban válaszol a következő kérdésekre: Hány család vette fel a babaváró hitelt 2019-ben? Mennyi pénzt kell visszafizetniük, ha nem születik gyermek? Milyen mértékű kamattámogatást kaptak eddig? Hogyan változik a törlesztőrészlet, ha a hitel piaci kamatozásúvá válik? Milyen jogszabályi lehetőségek vannak a büntetés mérséklésére? Milyen méltányossági szempontokat vehet figyelembe a kormányhivatal? Lehetséges-e részletfizetésre áttérni? És végül, van-e alternatív megoldás a családok pénzügyi terheinek enyhítésére.

A videó megtekintésével a házaspárok tájékozódhatnak arról, milyen lehetőségeik vannak, ha a babaváró hitel kapcsán büntetésre számíthatnak.