Ellenzéki polgármesterjelölt nélkül maradhat a Belváros

Az V. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt, Juhász Péter nem tudta összegyűjteni a szükséges 300 ajánlást, így a Helyi Választási Bizottság első körben elutasította a jelölt nyilvántartásba vételét. Hétfőig kell pótolnia a hiányzó aláírásokat, különben az ellenzék jelölt nélkül marad az V. kerületben.

A Budapesti V. Kerületi Helyi Választási Bizottság (HVB) határozata szerint a 304 darab rögzített ajánlásból csak 259 darab bizonyult érvényesnek, míg 45 darabot érvénytelennek találtak. Juhász Péter, aki a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa és a Nép Pártjának közös jelöltje, május 6-án 16 óráig kapott haladékot a hiányzó aláírások pótlására.

Az Együtt egykori elnöke az RTL megkeresésére reagálva elmondta, hogy összegyűjtötte a szükséges íveket, és azokat a meghosszabbított határidő lejárta előtt részletekben fogja eljuttatni a HVB irodájába. Juhász a belvárosi előválasztáson Kovács Alex Gábort, a Tiéd a Belváros szervezet jelöltjét győzte le április közepén, így ő lett a fideszes kerületvezető, Szentgyörgyvölgyi Péter ellenzéki kihívója. Az előválasztáson a részvétel rekordalacsony volt, a lakók mindössze 6 százaléka voksolt, Juhász pedig 711 szavazattal tudott győzedelmeskedni riválisa felett.

A Facebookon Juhász Péter bizakodóan nyilatkozott: „nem mondom, hogy meglesz, mert már megvan. A rosszat akaróknak ne dőlj be.” Továbbá elárulta, hogy az első adag ajánlást már bevitte, hogy megismerje az elutasítási arányt, amely közel 20% volt. A többi ajánlást hétfőn tervezi benyújtani, de még a hétvégén is az utcán lesz, mert élvezi a beszélgetést az itt élő emberekkel.

Az V. kerület nehéz terepnek számít az ellenzéknek: a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter 2014 óta a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. 2019-ben a Fidesz polgármesterjelöltje a szavazatok 52,49 százalékával nyert, ellenfele, az MSZP-s Tüttő Kata 42,47 százalékot gyűjtött össze.

Juhász Péter, az egykori Együtt párt volt elnöke tavaly év végén jelentette be, hogy több év passzivitás után visszatér a politikába, és indulni fog az V. kerületi polgármester-választáson. Juhász egyszer már próbálkozott a V. kerületben: 2014-ben is indult a polgármesteri posztért a Belvárosban, de alulmaradt, és a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter nyert, aki azóta is a kerület polgármestere. Juhász a kompenzációs listáról jutott be a kerületi képviselő-testületbe, így önkormányzati képviselő lett belőle.

Juhász mostani indulását először a Kétfarkú Kutya Párt támogatta, ám amikor a Momentum is beállt mögé, a Kutyapárt kifarolt mögüle, mert úgy tudták, más ellenzéki pártok is besorakoznának még Juhász mögé, ők pedig távolságot akartak tőlük tartani. Végül a DK, a Párbeszéd, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Jakab Péter-féle A Nép Pártján is beállt Juhász mögé, aki a kerületi előválasztáson legyőzte Kovács Alex Gábort, a Tiéd a Belváros jelöltjét.