Japán és Brazília együttműködése

A japán és a brazil kormányfők megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel a klímaváltozás ellen és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amelyhez Japán anyagi támogatást is nyújt.

A japán miniszterelnök, Kisida Fumio és a brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés keretében írtak alá együttműködési megállapodást, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, valamint környezetvédelmi célokra, mint az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása irányul. Az amazonasi erdőirtás az elmúlt 15 év legmagasabb szintjét érte el, és a két ország a brazil bioüzemanyag-technológiát, valamint a japán hibrid motorokat kívánja felhasználni a károsanyag-kibocsátás elleni harcban. A japán miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy országa jelentősen hozzá fog járulni a karbonsemleges világ megvalósításához, míg a brazil elnök a zöldenergiával foglalkozó vállalkozásokba történő több befektetést sürgetett.

Japán, mint sok más fejlett ország, fontosnak tartja a kapcsolatok elmélyítését a feltörekvő és fejlődő országokkal, amelyeket "globális Délnek" neveznek, és ezen belül Brazíliát kulcsszereplőnek tekinti. Kisida hangsúlyozta, hogy Japán kész együttműködni Brazíliával a globális problémák, így a klímaváltozás megoldása érdekében, különösen mivel Brazília a G20 idei soros elnöke, és 2023-ban az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye 30. ülésszakának (COP30) házigazdája lesz.

A 2019-es ENSZ-klímacsúcsot eredetileg Brazíliában tartották volna, de Jair Bolsonaro elnök megválasztása után ez nem valósult meg. Lula da Silva elnök azonban 2022 novemberében, frissen megválasztott államfőként ígéretet tett a klímaváltozás elleni küzdelem melletti elkötelezettségre, és bejelentette, hogy ha Brazília lesz a házigazda, akkor a 2025-ös találkozó helyszíne az Amazonas vidékén fekvő Belém városa lesz.

A két ország továbbá megállapodott a védelem és a kiberbiztonság területén való szorosabb együttműködésben, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjában, és ezekről külön nyilatkozatot adtak ki.

Kishida Fumio a brazíliai látogatás után Paraguayba utazott, ahol Santiago Pena elnökkel találkozott. A tárgyalások során egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlan Kína erőszakos törekvése a status quo megváltoztatására Tajvanon. Paraguay az utolsó dél-amerikai állam, amely hivatalos kapcsolatban áll Tajvannal, és a japán miniszterelnök fontos partnernek nevezte az országot, amely osztozik Japánnal a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság értékeiben. Kishida megígérte, hogy a két ország közötti barátságot és együttműködést "új szintre" emeli.