Török hadihajó érkezett a Maldív-szigetekre

A NATO egyik legerősebb hatalmának számító Törökország hadihajója, a TCK Kinaliada megérkezett a Maldív-szigetek fővárosába, Maléba, ami feszültséget okozhat India és Törökország között.

A Greek City Times értesülései szerint a TCK Kinaliada hadihajó látogatása összefüggésben lehet egy jelentős fegyverüzlettel. A Maldív-szigetek, amelyek korábban India szoros szövetségesei voltak, mostanra távolodtak el a hindu hatalomtól és inkább Kínával kezdték keresni a kapcsolatot. A török hadihajó megjelenése Malé kikötőjében az elhidegülés egyik jele lehet, mivel Ankara és Újdelhi között sem kifejezetten jó a viszony.

Törökország és India közötti kapcsolatok hűvösségét tovább súlyosbítja, hogy Ankara stabilan támogatja Pakisztánt a kasmíri konfliktusban. A cikk szerint a TCK Kinaliada kikötésének célja egy több millió dolláros fegyverüzlet megkötése lehet, amely keretében török fejlesztésű drónok kerülhetnek a Maldív-szigetekre.

A TCK Kinaliada útja azonban nem ér véget a Maldív-szigeteknél; a 134 napos körút során a Távol-Kelet több országát is érinti, köztük Kínát, Japánt, Pakisztánt és Bangladesht. Ez a lépés azt mutatja, hogy Ankara igyekszik növelni befolyását az indo-csendes-óceáni térségben is. A mostani kikötés szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen világossá teszi a Törökország és India közötti feszültség növekedését.