Románia megelőzte Magyarországot a bérek terén

Marcel Ciolacu, Románia miniszterelnöke büszkén hirdette meg május elsejei üzenetében, hogy országa a bérek tekintetében már megelőzte Magyarországot, és hamarosan a romániai munkavállalók lehetnek a legjobban fizetettek a térségben.

Ciolacu szerint Románia nemcsak Magyarországot előzte meg, hanem van esély arra is, hogy Lengyelországot is megelőzzék ebben a tekintetben. A miniszterelnök kijelentette: „Miután megelőztük Magyarországot, meggyőződésem, hogy Lengyelországot is megelőzhetjük, és hamarosan a románok lesznek a legjobban fizetett munkavállalók Európa ezen részén! Mert megérdemlik!”

A román kormányfő a munkavállalók között nem tett különbséget az állami és a magánszektor között, és köszönetet mondott mindazoknak, akik megszakítás nélkül dolgoznak az alapvető szolgáltatások biztosításáért. Május 1-jén a bukaresti tömegközlekedési vállalat egyik telephelyét látogatta meg, ahol sofőrökkel, szerelőkkel és diszpécserekkel beszélgetett, és megjegyezte, hogy számukra május elseje szokványos munkanap.

Az Infostart jelentése szerint az Eurostat friss statisztikái alapján a román nettó keresetek vásárlóereje már megelőzte a magyarét. Ezzel a bérmutató is bekerült abba a sorba, amelyek szerint a román gazdaság utolérte, sőt meg is előzte a magyart. Az egy főre eső vásárlóerőparitásos GDP és a lakossági fogyasztás tekintetében is a román adatok a magyarok elé kerültek. Bár a román adatok megbízhatóságát időnként megkérdőjelezik, a tendencia világosan mutatja, hogy a gyorsabban növekvő román gazdaság több területen is felzárkózott.

A Transtelex beszámolója szerint a román miniszterelnök igen bizakodó hangot ütött meg, és a dolgozóknak elmondta, hogy a kormány továbbra is küzdeni fog azért, hogy jövedelmük növekedjen. A 24.hu is megírta, hogy jelen pillanatban jobbak a román fizetések az itthoniaknál, a fogyasztási adatok tekintetében pedig még nagyobb az előnye a keleti szomszédnak. Az Eurostat jelentése szerint 2023-ban először fordult elő, hogy az árszínvonalak közti különbségeket kiküszöbölő vásárlóerő-paritáson a romániai fizetések megelőzték a magyarországiakat, és bár az összes országban emelkednek a fizetések, Romániában volt a leggyorsabb a növekedés, ami tovább erősíti Ciolacu állítását. A Blikk korábban szintén megírta, hogy a tavalyi évben a román gazdaság fellendülése mellett a bérek is magasabbak voltak, mint Magyarországon, és a vásárlóerő tekintetében is megelőzték hazánkat.