Ferencváros legújabb önkormányzati bérházában geotermikus hűtés-fűtés gondoskodik a komfortról

Ferencváros önkormányzata befejezte a Gát utca 24. alatti önkormányzati bérház teljes átépítését, ahol a korábbi 46 lerobbant lakás helyett most 30 teljesen felújított lakás található. A lakásokat nem értékesítik, hanem határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkező bérlők és szociális alapon kiválasztott lakók költözhetnek be, akiknek így jelentősen csökkennek a lakhatási költségeik. A Gát utca 24. a ferencvárosi tömbrehabilitációs program része, amely során nem egyes lakásokat, hanem egész háztömböket újítanak fel a kerület középső részén.

Az 1895-ben épült, és egykor József Attila által is lakott épületet 1,6 milliárd forintból alakították át, létrehozva ezzel napos, fürdőszoba-konyhás lakásokat. A felújítás során az önkormányzat a ház egy részét lebontotta, a maradékot pedig teljesen megújította, beleértve a födémeket is. A lakások fűtését és hűtését geotermikus hőszivattyú biztosítja, amelynek köszönhetően a fenntartási költségek lakásonként havi 6000 forint körül alakulnak, beleértve a fűtést, hűtést és a melegvízhasználatot is.

A rendszerváltás előtt a budapesti lakások többsége a kerületeket irányító tanácsok tulajdonában volt, majd az önkormányzatokhoz kerültek. Sok önkormányzat azonban a fenntartási költségek miatt gyorsan eladta ezeket a lakásokat a bérlőknek. Ferencváros azonban nem követte ezt a gyakorlatot, így megkezdődhetett a tömbrehabilitációs program, amelynek keretében a kerület több háztömbjét is felújították már, és a projekt a FIABCI Prix d’Excellence nagydíját is elnyerte.

A tömbrehabilitáció során nem csak egyes lakásokat, hanem egész háztömböket újítanak fel, középső részeiket parkokká alakítják, míg a külső részeket modernizálják. A felújított lakásokba azok költözhetnek, akik jelenleg még felújítandó vagy eladás előtt álló önkormányzati bérházakban élnek. A kiürítendő házak lakói választhatnak egy cserelakást, vagy kivásárolhatják bérleti jogukat, amelynek összege a lakás méretétől és állapotától függően változik.

A ferencvárosi önkormányzat jelenleg 2500 lakást kezel, amelyek közül 71-et piaci alapon, 37-et önköltségen fiataloknak, a többit pedig szociális alapon ad ki. A szociális alapon bérlőknek a lakások bérleti díja rendkívül kedvező, például egy 30 négyzetméteres lakás esetében havi 9500 forint. A következő felújítási projektek a Gát utcai tömb túloldalán és a szomszédos Márton utca 8. alatti házakban fognak zajlani.

A városrehabilitációs projektet bár építészeti elismerések illetik, társadalmi szempontból is érték kritikák. Egyesek szerint a kiürítések során a lakók egy része rosszabb helyzetbe került, és a lakosságcserével a kerületből kiszorultak között sok volt az alacsony státuszú, cigány származású lakó is. Azonban a ferencvárosi önkormányzatot elismerik azért, mert jelentős összegeket fordít a lakásállomány javítására, amit Magyarországon kevés önkormányzat tesz meg.