A fentanil hatása a drogpiacra: Ópiumkereskedelem hanyatlása Guatemalában

Guatemalában a máktermesztés visszaesése és az ópium árának drasztikus csökkenése a fentanil térnyerésének köszönhető, ami átalakította a kábítószer-kereskedelmet a régióban. Az Egyesült Államokban a fentanil kiszorította a heroint, és a helyi hatóságok attól tartanak, hogy Guatemala a fentanil új kereskedelmi központjává válhat.

Guatemalában a kábítószer-ellenes egységeknek kevesebb a feladatuk, mivel a mákültetvények száma jelentősen csökkent, ami az ópium árának zuhanásával függ össze. Az ópium ára 64 dollárról alig több mint 9 dollárra esett, ami a fentanil térnyerésének köszönhető. A New York Times szerint a fentanil, amelyet a mexikói kartellek olcsóbban és könnyebben állítanak elő, szinte teljesen kiszorította a heroint az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok mexikói határánál is csökkent a lefoglalt heroin mennyisége, 2023-ban már csak 680 kg heroint foglaltak le, szemben a 2021-es közel 2500 kilóval. Ezzel szemben a fentanil lefoglalások mennyisége jelentősen nőtt.

A fentanil előnye a heroinnal szemben, hogy kis mennyiségben is nagy hatékonyságú, így könnyebb elrejteni és csempészni. A guatemalai máktermesztők elvesztették bevételi forrásukat, ami miatt sokan az Egyesült Államokba vándorolnak, vagy átállnak a fentanil előállítására.

A helyi kábítószer-ellenes egységeknek most már a laborok felkutatása és a fentanil előállításához használt vegyi anyagok felkutatása a fő cél. Az Egyesült Államok támogatja a guatemalai egységeket, évente körülbelül 10-20 millió dollár katonai és rendőri támogatást nyújtva.

A mákültetvények felkutatására és felszámolására irányuló erőfeszítések gyakran eredménytelenek, és a katonák helyi élelmiszer- és játékosztogatásra kényszerülnek, ami néha a helyiek felháborodását váltja ki.

Guatemalában évtizedek óta termesztenek ópiummákot, de a fentanil megjelenése megváltoztatta a helyzetet. A mexikói kartelleknek már nem kell a máktermés minőségével vagy a kábítószer-ellenes egységekkel foglalkozniuk. Rigoberto Quemé, a guatemalai máktermelő régió antropológusa szerint a szintetikus opioidok előállítása könnyebb, és a kábítószerkereskedelem inkább növekszik, mint csökkenne.

Guatemala, Mexikó és az Egyesült Államok kábítószer-ellenes egységei attól tartanak, hogy a mexikói kartellek, mint a Sinaloa és a Jalisco New Generation, versengeni fognak a különböző drogok csempészésére használt útvonalakért.

Bernardo Arévalo, Guatemala új elnöke, az Egyesült Államokkal való kapcsolatok erősítésével próbálja javítani a fentanilhoz szükséges vegyi anyagok elleni küzdelmet. Regino García, egy Ixchiguán-i vezető szerint a mák ára 2017 óta zuhant, és a helyieknek marad a fentanil előállítása.

Az Egyesült Államokban a fentanil okozta túladagolások száma aggasztóan magas, 2021-ben több mint százezer, 2022-ben pedig már közel 110 ezer ember halt meg drogtúladagolásban.