Daniel Radcliffe és J.K. Rowling közötti viszony megromlása

Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek sztárja, nyilvánosan reagált J.K. Rowling írónő transzfób megjegyzéseire, amelyek miatt négy évvel ezelőtt romlott meg a kapcsolatuk.

A Harry Potter-filmek forgatásának idején J.K. Rowling és a főszereplők, köztük Daniel Radcliffe és Emma Watson között jó kapcsolat alakult ki. Azonban 2020-ban Rowling Twitter-bejegyzései miatt sokan transzfóbiával vádolták az írónőt, ami végül Radcliffe és Watson elhatárolódásához vezetett. Radcliffe nyilvánosan bocsánatot kért a könyv- és filmsorozat rajongói közösségétől Rowling megjegyzései miatt, míg Watson kifejezte támogatását a transz közösség iránt.

Rowling egy áprilisi bejegyzésében egy gyermekek nemváltoztatásával kapcsolatos tanulmányról posztolt, amely szerinte sokak transzneműséggel kapcsolatos álláspontját megváltoztatta. Egy követője megjegyzésére, miszerint Radcliffe-nek és Watsonnak nyilvánosan bocsánatot kellene kérniük tőle, Rowling határozottan kijelentette, hogy nem szándékozik megbocsátani nekik.

Az rtl.hu értesülései szerint Radcliffe a The Atlanticnak adott interjújában beszélt arról, hogy a 2020-as tweetek óta nincs közvetlen kapcsolatban Rowlinggal, és a kialakult helyzetet szomorúnak találja. A Variety idézete szerint Radcliffe kiemelte, hogy a Trevor Project nevű LMBTQ jótékonysági szervezettel töltött 12 év után kötelességének érezte, hogy megszólaljon.

Radcliffe szerint fontos volt megpróbálni segíteni azokon, akiket Rowling megjegyzései negatívan érintettek, és hangsúlyozni, hogy az írónő nézetei nem tükrözik a Potter-franchise-hoz kötődő mindenki más véleményét. Bár elismerte, hogy Rowling nélkül a varázslószéria nem jöhetett volna létre, hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy egész életében másnak kell hálásnak lennie azért, amiben hisz.