A befektetési guru, Bill Gross szerint a "total return" stratégia ideje lejárt

Bill Gross, a befektetési világ egyik ismert alakja, aki az 1980-as években kulcsszerepet játszott a "total return" stratégia megalkotásában, most azt állítja, hogy ez a megközelítés mára "halott". A Bloomberg jelentése szerint Gross szerint a hozamok jelenlegi alacsony szintje miatt a befektetőknek kevesebb lehetőségük marad az árfolyam-emelkedésre.

A Pacific Investment Management társalapítója, Gross, aki 1987-ben hozta létre a cég Total Return Alapját, úgy véli, hogy a kötvénybefektetők számára már nem kínál elegendő profitot a kötvényárak emelkedése és a hozamok csökkenése. A 10 éves kincstárjegyek hozama jelenleg 4,6% körül van, ami jelentősen alacsonyabb az 1981-es majdnem 16%-os csúcshozamhoz képest.

Gross előrejelzése szerint a 10 éves hozamok a következő 12 hónapban valószínűleg 5% fölé emelkednek, mivel az amerikai kormány jelentős mennyiségű adósságot bocsát ki. Az Egyesült Államok gazdasága annyira adósságfüggő, hogy a kormánynak évente akár nettó 2 billió dollárral is növelnie kell a forgalomban lévő állampapírok mennyiségét, hogy a gazdaság működőképes maradjon.

Gross, aki 2019-ben vonult vissza a pénzkezelési üzletágból, úgy véli, hogy az alacsony kamatlábak mellett érvelőknek szembe kell nézniük a kincstári kínálat növekedésével és a kötvényárak esésével. A befektetői stratégia, amelyet egykor forradalminak tartottak, mostanra elavulttá vált, és Gross figyelmeztet, hogy ne hagyjuk magunkat kötvényalapokkal "eladni".

Gross közel három évtizedes karrierje során a Pimco Total Return Fundot a világ legnagyobb kötvényalapjává fejlesztette, és ebben az időszakban szerezte meg a "kötvénykirály" becenevet. A Pimcotól 2014-ben távozott, miután nézeteltérései támadtak a cég más vezetőivel.