Az önkéntes pénztárak növekedése

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) legfrissebb szektorelemzése szerint az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak vagyonának gyarapodása folytatódik, a megtakarítások összege 2024 első negyedévében meghaladta a 2 ezer milliárd forintot.

Az önkéntes pénztárak sikeresen kezdték az évet, jelentős előrelépést mutatva fel mind taglétszám, mind befizetések tekintetében. Az egészségpénztárak tagjai több szolgáltatást igényeltek, például a lakáshitel-törlesztésre is egyre többet költenek. A taglétszám 2,1 millió főre emelkedett, amelyben az egészségpénztárak létszámgyarapodása kiemelkedő, hiszen tagjaik száma először haladta meg a nyugdíjpénztárakét.

A nyugdíjpénztáraknál a vagyongyarapodás a munkáltatói és tagi befizetések, valamint a pénztári hozamok révén valósult meg. Az első negyedévben a pénztárak 3,38 százalékos becsült hozamot értek el, ami jelentős növekedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. A nyugdíjpénztári tagok befizetései 23,1 milliárd forintot tettek ki, ami 28 százalékkal haladja meg a 2022-es hasonló időszak értékét. A munkáltatói hozzájárulások is növekedtek, bár mértékük kisebb, 17,4 százalékkal.

Az egy főre jutó átlagos vagyon nagysága is növekedett, márciusra megközelítette az 1,9 millió forintot, ami 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára szerint a szektor fejlődését jól mutatja, hogy a magánszemélyek által befizetett összegek hét év alatt megduplázódtak, a munkáltatói hozzájárulások pedig az elmúlt 12 év legmagasabb szintjét érték el.

Az egészségpénztárakban a létszámnövekedés továbbra is dinamikus, az első negyedév végén már több mint 1,05 millió főt számlált a tagság, ami közel 55 ezer fős bővülést jelent egy év alatt. Az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás közel 15 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 78 milliárd forintot. A munkáltatók 14 százalékkal többet utaltak, míg a munkavállalók befizetései 28,5 százalékkal nőttek.

Az egészségpénztári vagyon azonban csökkent a múlt év végi csúcshoz képest, ami a pénztártagok tudatosabb takarékoskodására utal. A szolgáltatásokra történő kifizetések gyors növekedést mutattak, különösen a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztéséhez kapcsolódó kifizetések terén, amely éves szinten 48,5 százalékkal emelkedett. A klasszikus egészségpénztári szolgáltatásokra is 23,5 százalékkal többet költöttek a pénztártagok.

Kravalik Gábor kiemelte, hogy egyre többen ismerik fel az egészségpénztári öngondoskodási forma előnyeit, amit a növekvő taglétszám és a munkavállalói befizetések arányának emelkedése is alátámaszt. Az egyéni egészségpénztári befizetések értéke három év alatt megduplázódott, a munkáltatói hozzájárulások pedig közelítik a 2019 előtti időszakban regisztrált szintet.