Az iPhone ébresztőóra hibája és a lehetséges megoldások

Sok iPhone felhasználó tapasztalhatta, hogy az ébresztőórájuk nem működik megfelelően, de az Apple már dolgozik a probléma megoldásán.

Az iOS operációs rendszerrel rendelkező iPhone-ok felhasználói közösségi médiában, különösen a TikTokon osztották meg panaszaikat, miszerint az ébresztőórájuk nem szólal meg, vagy csak halkan hallható, ami miatt nem ébrednek fel időben. Az Apple a The Wall Street Journal és a Today műsor megkeresésére megerősítette, hogy tudnak a hibáról és már javításán dolgoznak.

A probléma valószínűleg az iPhone-ok Figyelemérzékelő funkciójával kapcsolatos, amelynek célja, hogy érzékelje, a felhasználó éppen nézi-e a készüléket. Ha a funkció aktív, a kijelző nem sötétül el, és az értesítések hangereje is csökken. A 9to5Mac szerint és a TikTokon megosztott tapasztalatok alapján a hiba miatt a készülék tévesen gondolhatja azt, hogy a tulajdonosa nézi a kijelzőt, így az ébresztő hangjelzése elmarad vagy halk lesz.

A jó hír, hogy a Beállítások menüben, a Face ID és Jelkód opció alatt a Figyelemérzékelő funkció kikapcsolható egy egyszerű csúszka elmozdításával. Azonban a TikTokon felmerült, hogy egy frissítés óta ez a megoldás már nem működik.

Egy másik javasolt megoldás, hogy a Beállítások→Hangok és haptikus jelzések menüpontban ellenőrizzük, hogy a csengőhang és a jelzések hangereje nincs-e véletlenül lehúzva. Ez a megoldás szerepel az Apple hivatalos honlapján is az ébresztésről szóló aloldalon.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mely iPhone modelleket és rendszerverziókat érinti a hiba, de a cikk írója egy naprakész iOS-t futtató iPhone 13 Mini esetében is tapasztalt már néma ébresztéseket, míg a TikTokon főleg az iPhone 15-öknél jelentkezett a probléma, de korábbi modelleknél is előfordult.

Amíg az Apple kiadja a hibajavítást, érdemes lehet alternatív ébresztési módszereket keresni, például a régi vekker újrahasználatát fontolóra venni, különösen, ha a fent említett beállítások módosítása nem oldja meg a problémát.