Amerikai szankciók kiterjesztése kínai cégekre

Az Egyesült Államok új szankciókat vezetett be, amelyek most már kínai és hongkongi vállalatokat is érintenek, válaszul az ukrajnai orosz agresszióra. Peking határozottan cáfolja, hogy támogatná Oroszországot az ukrajnai konfliktusban.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingben figyelmeztette a kínai vezetést, hogy komoly következményekkel kell számolniuk, ha támogatják Oroszország háborúját Ukrajnában. A washingtoni pénzügyminisztérium szerdán hozott szankciókat 20 kínai és hongkongi cég ellen, amelyeket azzal gyanúsítanak, hogy hozzájárulnak Oroszország háborús erőfeszítéseihez.

Janet Yellen pénzügyminiszter és Blinken külügyminiszter korábban már személyesen is figyelmeztette a pekingi vezetést. Yellen kiemelte, hogy a pénzügyminisztérium többször is figyelmeztette a cégeket a lehetséges következményekre, amennyiben támogatják Oroszország ukrajnai háborúját.

A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője reagálva az új szankciókra, kijelentette, hogy Kína szigorúan ellenőrzi az exportált termékeket, és betartja a Világkereskedelmi Szervezet szabályait. A szóvivő hozzátette, hogy Kína ellenzi az USA egyoldalú szankcióit.

A szankciós listán nem csak kínai, hanem más országok vállalatai is szerepelnek, többek között Azerbajdzsánból, Belgiumból, az Egyesült Arab Emírségekből, Szlovákiából és Törökországból, amelyeket azzal vádolnak, hogy segítik Oroszország háborús erőfeszítéseit, például harci drónokhoz szükséges alkatrészek beszerzésével.

A washingtoni külügyminisztérium egy külön szankciós listát is kiadott, amely négy kínai céget, valamint vállalkozásokat Törökországból, Kirgizisztánból és Malajziából is tartalmaz. A külügyminisztérium szóvivője szerint a kínai cégek kiemelkedően fontos szerepet játszanak Oroszország támogatásában, és ha Kína leállítaná a szállítást, Oroszország komoly utánpótlási problémákkal szembesülne.

A londoni Economistban megjelent cikk szerint egy pekingi professzor állítása alapján Kína nem támogatja Oroszországot az ukrajnai háborúban. A professzor szerint bár az ukrajnai háború kezdetén úgy tűnt, hogy Oroszország minden támogatást megkaphat Kínától, ez a hozzáállás három hónap alatt megváltozott, és most a hagyományos kínai diplomáciai elveket követik.

A cikkben szereplő professzor szerint Kína jelentős mennyiségű olajat vásárolt Oroszországtól, de ezzel nem Moszkvát kívánták támogatni, hanem az olaj világpiaci árának emelkedését akarták megakadályozni. A professzor úgy véli, hogy Oroszország elveszítheti a háborút, mivel Putyint a hírszerzés nem megfelelően tájékoztatja.

Kína kétszer is próbálkozott diplomáciai közvetítéssel Ukrajnában, de sikertelenül. Ennek ellenére részt vesznek azon a békekonferencián Svájcban, ahol az ukrajnai háború lezárásáról tárgyalnak június 15-én és 16-án.