Tízéves mélyponton a hazai ingatlanpiac

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban – írja a Portfolio.hu.

A mintegy 600 millió eurós forgalom 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. Ezzel egyidejűleg a magyar befektetők részesedése tovább nőtt, elérve a 82 százalékot. Az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben a hozamok emelkedése figyelhető meg, ami a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet miatt a befektetőket kivárásra készteti. Ezek a tendenciák nem csak Magyarországra jellemzőek, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat lehet megfigyelni, ahol az ingatlanértékek az elmúlt két évben jelentősen csökkentek.

A befektetési volumen 36 százalékát irodaházak, 22 százalékát ipari-logisztikai ingatlanok, 19 százalékát szállodák, 13 százalékát fejlesztési telkek, 11 százalékát pedig kiskereskedelmi ingatlanok tették ki. A Magyar Nemzeti Bank legújabb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint 2024-ben is alacsony maradhat a befektetési forgalom, és ez a jelenség nem korlátozódik kizárólag Magyarországra. A tavalyi évben a régióban átlagosan 54 százalékkal maradt el a befektetési forgalom az előző évitől, a legnagyobb visszaesést Lengyelországban (68 százalék) és Romániában (63 százalék) regisztrálták. A legkevésbé Csehországban (-24 százalék) és Bulgáriában (-25 százalék) csökkent a tranzakciós volumen. Lengyelországban, ahol hagyományosan a legnagyobb a piac, a tavalyi ingatlanbefektetési szint megegyezett Magyarország 2017 és 2019 közötti egészségesebb éveinek szintjével.

Egy a CBRE által elvégzett felmérés szerint a kelet-közép-európai régióban 2025-re térhet vissza a piaci aktivitás a kamatemelések előtti szintre.