Halálfali edzés lehet a megoldás a Holdon tartózkodó űrhajósok számára

A súlytalanság káros hatásaitól való védekezésre a cirkuszi halálfalat javasolják kutatók az űrhajósoknak, amely segíthet megelőzni az izom- és csontsorvadást a Holdon.

Az emberi szervezet számára a súlytalanság állapota nem előnyös, hiszen negatívan befolyásolja az izomzatot és a csontrendszert. Ennek ellensúlyozására a kutatók a cirkuszi halálfalat, egy meredek falú csonkakúpot javasolnak, amelyet motorosok használnak a gravitáció hatásának kivédésére. A halálfalat emberek is használhatják futásra, ha megfelelő segítséget kapnak, például egy bungee-jumping kötél segítségével, amely egy 36 méter magas daruról lógatva rögzíti a futót.

Alberto Minetti, a Milánói Egyetem fiziológia professzora szerint ez a módszer lehet a kényelmes megoldás a Holdon való edzésre, és egyszerűbb, mint egy forgó holdi bázis építése. A Holdon a gravitáció csupán a földi gravitáció hatoda, ami miatt az ott tartózkodók könnyen veszíthetnek csont- és izomtömeget, valamint romolhat az idegrendszeri kontrolljuk.

A kutatók szerint a holdi gravitációban 13 kilométer per órás sebességgel futva maradhatnak fenn a falon az űrhajósok. A tesztalanyok a kötél segítségével olyan súlyérzetet kaptak, mintha a Holdon lennének, és a futópadon mért adatok alapján arra jutottak, hogy napi néhány perc futás elegendő lehet a csontok és izmok erősítésére, valamint az idegrendszer megfelelő működésének fenntartására.

Maria Stokes, a Southampton Egyetem professzora szerint a vízszintes futóhenger hasznos lehet a holdi csökkentett gravitációban történő dekondicionálás megelőzésére. Nick Caplan, a Newcastle-i Northumbria Egyetem professzora azonban úgy véli, hogy a korai holdbázisok mérete nem lesz elegendő egy ilyen futóhenger befogadására. Caplan és kollégái egy alternatív módszert, a végtagok véráramlását korlátozó felfújható mandzsettákat tartják hatásosnak, amelyek a Földön végzett vizsgálatok szerint hasonló edzési hatékonyságot biztosítanak, mint a nagyobb intenzitású edzések.