A Szentkirályi új korszakba lép

A Szentkirályi Magyarország megkezdte a kötelező visszaváltási rendszer szerinti italcsomagolások gyártását és értékesítését, amely jelentős változásokat hoz a fogyasztók számára.

A Szentkirályi Magyarország az elsők között állt át a Deposit Return System (DRS), azaz a kötelező visszaváltási rendszer szerinti italcsomagolások gyártására és értékesítésére. A vállalat már jóval a jogszabályban előírt 2024. július 1-jei határidő előtt, április elején kezdte meg a visszaváltható csomagolású termékek kiszállítását a boltokba.

A Szentkirályi már 2023 elején elkezdte a felkészülést a betétdíjas rendszerre, de a szükséges változtatások csak a jogszabály megjelenése után, tavaly októberben kezdődhettek meg. Nem csak a belső rendszerek és munkafolyamatok átalakítása volt szükséges, hanem a kereskedelmi partnerekkel is meg kellett egyezni a logisztikai és pénzügyi elszámolásokról. Emellett több száz termékcsomagolást, beleértve a 0,1 liternél nagyobb, de 3 liternél kisebb PET palackokat, alumínium dobozokat és üvegeket is újra kellett tervezni.

A vállalat számos nemzetközi terméket is forgalmaz, így a csomagolások megváltoztatásához szükséges volt a különböző országok gyáraival történő egyeztetés. Minden egyes új termékcsomagolást regisztrálni kellett a MOHU rendszerében, és ellenőrizni, hogy a visszaváltó automaták elfogadják-e azokat.

A Szentkirályi tapasztalatai szerint a fogyasztói árak már a tavaly nyáron bevezetett Kiterjesztett Gyártói Felelősségi (EPR) díjak miatt jelentősen megemelkedtek. A betétdíjas rendszer költségeihez képest ez már nem jelent jelentős növekedést, és amennyiben a díjak nem emelkednek tovább, a vállalat nem számít további áremelkedésre a piacon.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a visszaváltási rendszert már bevezető országokban a palackok nagy többségét visszaváltják. Ennek eredményeképpen megfelelő mennyiségű és minőségű másodlagos alapanyag marad a körforgásban, ami jelentősen fenntarthatóbbá teszi az élelmiszeripar ezen ágazatát, és így a palackból valóban újra palack lesz.