Az EcoHealth Alliance finanszírozásának felfüggesztése

Az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma bejelentette az EcoHealth Alliance finanszírozásának felfüggesztését, amely a Covid-19 eredetével kapcsolatos viták miatt került a figyelem középpontjába.

Szerdán vált ismertté, hogy az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma (HHS) felfüggeszti az EcoHealth Alliance nevű víruskutató szervezet finanszírozását, amely a Covid-19 vírus eredetével kapcsolatos viták miatt került a hírekbe. A szervezet korábban amerikai kormányzati támogatásból finanszírozta a kínai Vuhanban működő laboratóriumban végzett denevérkoronavírus-kutatásokat. Az EcoHealth Alliance szóvivője csalódottságát fejezte ki a döntés miatt és jelezte, hogy jogi lépéseket fognak tenni a döntés ellen.

A HHS egy új levélben részletezte döntésének indokait, amelyet Peter Daszaknak, az EcoHealth Alliance elnökének címeztek. A levélben 30 pontban sorolták fel azokat az információkat, amelyek részben 2013-ra nyúlnak vissza, és amelyek szerint az EcoHealth elmulasztotta megfelelően nyomon követni a Wuhan Institute of Virology kísérleteiben a vírus növekedését, nem értesítette időben a Nemzeti Egészségügyi Intézetet (NIH) arról, hogy az ott vizsgált vírusok túllépték a megengedett határértékeket, továbbá nem szolgáltatta időben a kért információkat.

Henrietta Brisbon, a HHS felfüggesztésért és kizárásért felelős tisztviselője kijelentette, hogy a nyilvántartásban megfelelő bizonyítékok állnak rendelkezésre a kizárás okaként, és hogy a közérdek védelme érdekében azonnali intézkedésre van szükség. Az EcoHealth Alliance közleményében kifejtette, hogy nem értenek egyet a döntéssel és bizonyítékokat fognak bemutatni annak cáfolatára.

A HHS Főfelügyelői Hivatalának tavalyi jelentése szerint az EcoHealth késve jelentette kutatásainak eredményeit, amelyek potenciális kockázatokat jelentettek, az NIH pedig elmulasztotta nyomon követni ezeket az eseményeket. Az EcoHealth technikai problémákra hivatkozva állította, hogy nem tudott hozzáférni az NIH jelentési rendszeréhez; azonban egy törvényszéki jelentés szerint soha nem volt kizárva abból.

A hónap elején amerikai képviselőházi törvényhozók kérdezték Daszakot az EcoHealth kutatásairól és biztonsági eredményeiről, beleértve a vuhani laboratóriumot is. Brad Wenstrup ohiói republikánus képviselő szerint az EcoHealth és a Covid-19 eredetével kapcsolatos vizsgálata még messze nem ért véget.

A Covid-19-et okozó vírus eredete továbbra is intenzív kutatás tárgyát képezi tudósok, hírszerzési tisztviselők és törvényhozók körében. Korábbi tudományos tanulmányok szerint valószínűleg természetes úton keletkezett egy vuhani piacon, azonban konkrét eredetét még nem sikerült meghatározni. Az amerikai hírszerző közösség fenntartja azt az álláspontot, miszerint lehetséges mindkét forgatókönyv: laboratóriumi vagy természetes eredet is elképzelhető.