A Budapesti Értéktőzsde áprilisi összefoglalója

Áprilisban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe rekordot döntött, a BUX 4,2 százalékos emelkedéssel zárta a hónapot, míg az OTP Bank részvényei kiemelkedő forgalmat generáltak.

A BÉT havi összefoglalója szerint az index 68 142 ponton zárta áprilist, ami 4,2 százalékos növekedést jelent a márciusi adatokhoz képest. Az azonnali részvénypiac forgalma megőrizte az előző havi 248 milliárd forintos szintet, napi átlagban 11,8 milliárd forintos forgalommal.

Az OTP Bank részvényeivel a legnagyobb, 136,8 milliárd forint értékű kereskedés zajlott áprilisban, az értékpapír árfolyama pedig 8,3 százalékkal erősödött. A bankpapírt a Richter Gedeon és a Mol követte, előbbi 46,6 milliárd, utóbbi 31,7 milliárd forintos forgalommal.

A közepes kapitalizációjú vállalatok és a kispapírok közül a Duna House és a Navigator vállalatok emelkedtek ki, előbbi 12,2 százalékos, utóbbi pedig 71,6 százalékos árfolyamnövekedést ért el.

A befektetési szolgáltatók között a Wood & Company állt az élen 114,3 milliárd forintos forgalommal, melyet a Concorde 113,9 milliárd forinttal, és az Erste 102,1 milliárd forinttal követett.

Áprilisban az OTP Bank Global Markets ünnepélyes csengőszóval jelezte az új Exchange Traded Fund (ETF), a CETOP ETF bevezetését a BÉT terméklistájára. A Kermann IT Solutions Nyrt. részvényei is debütáltak, az Xtend kategóriában kezdtek forgalomba kerülni. A BÉT éves rendes közgyűlésén a részvényesek jóváhagyták a 2023. évi beszámolókat.

A globális piacok vegyes teljesítményt mutattak áprilisban. Az amerikai tőzsdék emelkedtek, az S&P 500 és a Nasdaq Composite index újabb történelmi csúcsokat ért el, melyet a kedvező vállalati eredmények és a Fed monetáris politikai támogatása segített elő. Európában és Ázsiában a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok miatt vegyes kép alakult ki, a részvénypiacok mérsékelten mozogtak, míg az árupiacokon, különösen a kőolaj és a fémek árai emelkedtek az ellátási zavarok és a növekvő globális kereslet hatására.