MS-DOS 4.00 forráskódja nyilvánosságra került 36 év után

A Microsoft döntése értelmében nyílt forráskódúvá vált az MS-DOS 4.00 operációs rendszer, amelyet eredetileg 1988-ban adtak ki. A kód a GitHubon jelent meg, az MIT licenc alatt, lehetővé téve a szabad felhasználást, módosítást és terjesztést.

Az operációs rendszerek mögötti mechanizmusok gyakran a fejlesztők féltve őrzött titkai közé tartoznak. A Microsoft azonban most úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza az MS-DOS 4.00 operációs rendszer forráskódját. Az MS-DOS 4.00 egy különleges változata a parancssori vezérelt operációs rendszereknek, amelyet az IBM-mel együttműködve fejlesztettek, és MT-DOS (Multitasking DOS) néven is ismert.

A nyilvánosságra hozatal hátterében egy fiatal számítógépes kutató, Connor Hyde és a Microsoft korábbi műszaki igazgatója, Ray Ozzie közötti kapcsolatfelvétel áll. A két szakember levelezése során Hyde felfedezte a DOS 4.00 kiadatlan béta binárisait, amelyeket Ozzie a Lotus Software-nél töltött ideje alatt kapott. A Microsoft fejlesztői közösségének alelnöke, Scott Hanselman és Jeff Sponaugle, internetes archivátor, digitálisan megőrizték ezt az úgynevezett Ozzie Dropot.

A kiadás nem csak a forráskódot, hanem a binárisokat, az eredeti dokumentáció PDF fájljait és a lemezképeket is tartalmazza. A Microsoft ígéretet tett arra, hogy folytatja archívumai vizsgálatát, és frissíti a kiadást, ha további részleteket talál. A rendszer gond nélkül fut egy eredeti IBM PC XT-n, egy újabb Pentium rendszeren, valamint a nyílt forráskódú PCem és 86box emulátorokon belül.