11 év börtönre ítélték a szaúdi fitnesz-influenszert

Szaúd-Arábiában 11 év börtönre ítélték Manahel al-Otaibi fitnesz-influenszert és nőjogi aktivistát, aki a nők egyenjogúságáért emelte fel a hangját.

Manahel al-Otaibi, a 29 éves fitnesz-influenszer és nőjogi aktivista, "terrorizmus" vádjával került börtönbe Szaúd-Arábiában. Az ítéletet még januárban hozták meg, de az eset csak most vált ismertté, amikor Szaúd-Arábia válaszolt az ENSZ emberi jogi szekciójának.

Az Amnesty International és az Al Qst emberi jogi szervezet szerint al-Otaibi bűnei között szerepelt a helytelen öltözködés, mivel az előírt hosszú köntös, az abaya nélkül ment vásárolni. Ezenkívül a közösségi médiában a "abolish male guardianship" hashtag használatával hívta fel a figyelmet a szaúdi nők elleni elnyomásra.

Szaúd-Arábia határozottan cáfolja, hogy az ítélet összefüggésben állna a véleménynyilvánítás szabadságával vagy a közösségi médiában közzétett bejegyzésekkel.

Lin Alhathloul, az Al Qst jogvédő szervezet képviselője szerint az ügy lehetőséget teremtett volna Mohamed bin-Szalman koronaherceg számára, hogy bizonyítsa elkötelezettségét a nőjogi reformok iránt. Azonban az eset inkább azt sugallja, hogy a reformok csak látszatintézkedések.

Al-Otaibi 2022 novemberében került börtönbe Rijádban, és az ítéletet csak idén januárban mondták ki ellene. A nőt 2023 novembere és 2024 áprilisa között ismeretlen helyre vitték, és családja hónapokig nem tudott vele kapcsolatot teremteni. Al-Otaibi azt állítja, hogy magánzárkában tartották és bántalmazták, sőt a lába is eltört a kegyetlen bánásmód következtében.