Vas Blanka még mindig az élen áll a Vueltán

Vas Blanka a főmezőnnyel célba érve kedden megtartotta az összetett éllovasának járó piros trikót a női Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszán.

Az SD Worx-Protime magyar bajnoka nyolc másodperces előnnyel kezdte meg a Lucena és Teruel közötti 130,2 kilométeres etapot, de legfőbb riválisai kilenccel voltak elmaradva tőle. A szakasz során 45 kilométerre a céltól a részhajránál a két szökevény mögött megszerezte a harmadik helyet és a vele járó két másodperces jóváírást, aminek köszönhetően egyetlen másodperccel őrizte meg előnyét a szakaszgyőztes Marianne Vos előtt, aki így egyetlen másodpercre csökkentette hátrányát az összetettben.

Vas Blanka piros trikója azt jelenti, hogy először vezeti magyar női bringás valamelyik nagy körverseny összetettjét. Ezt a pozíciót egy napja szerezte meg, miután második lett a második szakaszon, Buñol és Monfoca közt.

A befutónál kissé beszorult az U23-as világbajnok Vas, emiatt ezúttal nem is tudott sprintelni az etapsikerért, melyet a holland Marianne Vos szerzett meg 3:46:52 órás idővel. A tavalyi Giro d'Italián szakaszgyőztes Vas a 22. helyen azonos idővel tekert át a célvonalon. Összetettben az olasz Elisa Longo Borghini jött fel harmadik helyre, az ő hátránya 11 másodperc Vashoz képest.

A 22 éves Vas nem csak éllovas pozíciójának megtartását köszönhette a részhajrában elért harmadik helyének, hanem az érte kapott 15 ponttal a pontversenyben is átvette a vezetést a hétfőn etapelső kanadai Alison Jacksontól. Vas 65 pontjával a zöld trikót is magára ölthette, őt Vos és Jackson követi 50-nel a pontversenyben.

A nyolcnapos viadal szerdán a Molina de Aragón és Zaragoza közötti 142,3 kilométeres távval folytatódik, és vasárnapig tart.

Vas Blanka tavaly U23-as világbajnok lett országúti kerékpárban Glasgow-ban, ezzel a magyar kerékpársport első vb-aranyérmét szerezve meg. Az idei szezonra való felkészülése azonban nem indult zökkenőmentesen, hiszen októberben edzés közben eltörte a kulcscsontját, és betegség miatt ki kellett hagynia a februári ciklokrossz-világbajnokságot.