A rejtély, hogy miért szükségeltette a NER az Euronews megvásárlását

Vadai Ágnes (DK) kérdéseket intézett Rogán Antalhoz az Euronews felvásárlásának körülményeiről, miután kiderült, hogy a magyar kormányzati körök jelentős szerepet játszottak az ügyletben.

Rogán Antalt arról is kérdezték, hogy Balásy Gyula a megkérdezése nélkül járt-e el az ügyben. A Direkt36 oknyomozó portálja szerint az Euronews felvásárlásában a magyar kormányzati köröknek nagyon komoly szerepük volt, a mintegy 150 millió eurós ügylet jelentős részét magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták.

Az ellenzéki politikus, Vadai Ágnes felidézte, hogy a kiszivárgott iratok szerint egy korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, majd az Óbudai Egyetem alá kiszervezett tőkealap (SZTA) 45 millió eurót biztosított az Euronewst felvásárló befektetési alapnak, a European Future Media Investment Fundnak. Ezenkívül egy magyar cég, a New Land Media, amely Balásy Gyula érdekeltségébe tartozik, 12,5 millió euró értékben hosszú lejáratú kölcsönt nyújtott az alapnak.

A dokumentumokból és a befektetést ismerő forrásokból kiderül, hogy az Euronews felvásárlásának célja az volt, hogy létrejöjjön az EU legbefolyásosabb, leginformatívabb médiuma, és ezzel javuljon Magyarország külföldi megítélése. A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterétől, Rogán Antaltól Vadai Ágnes a következő kérdéseket tette fel:

  • Balásy Gyula az ön megkérdezése nélkül járt el a Euronews megvásárlása ügyében?
  • Miért kellett a NER-nek az Euronews?
  • Hogyan lehetséges az, hogy a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a kormány nem tudott az ügyletről?

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára nem adott választ ezekre a kérdésekre. Csak annyit közölt, hogy a hatályos jogszabályok alapján a kormánynak a tőkealapok napi működésével kapcsolatban nincs döntési jogköre, és a befektetési lehetőségekről a mindenkori igazgatóság dönt. Az országimázs javítása érdekében meglepő lehet, hogy a CPAC Hungary szervezői nemrég elutasították az Euronews regisztrációját, a "woke" szerkesztőségek közé sorolva őket.