Németország is szorítja ki a kínai alkatrészeket az 5G-hálózatokból

Németországban is napirenden van a Huawei és a ZTE kínai vállalatok által gyártott berendezések kizárása az 5G-hálózatok core részeiből biztonsági kockázatokra hivatkozva, a Bloomberg információi szerint.

A Bloomberg által megszerzett információk alapján Németország közel áll ahhoz, hogy döntést hozzon a kínai kritikus komponensek 2026-ig történő eltávolításáról az ország 5G core hálózatából. A négy illetékes minisztérium közül három támogatja az intézkedést.

A külügyminisztérium és a gazdasági minisztérium egyetért a belügyminisztérium javaslatával, hogy nemzetbiztonsági okokból szükséges a Huawei és a ZTE berendezéseinek eltávolítása. Ezzel szemben a digitális minisztérium, az iparági ellenállásra hivatkozva, nem írta alá a javaslatot.

A német 5G-hálózat kritikus összetevőinek felülvizsgálata már több mint egy éve húzódik, és a digitális minisztérium szóvivője cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint a minisztérium blokkolná a döntést a mobilhálózat bővítésével kapcsolatos biztonsági kérdések miatt. A belügyminisztérium szóvivője szerint a felülvizsgálat folyamatban van.

Az ügyet jól ismerő források szerint a tervezett megállapodás egy kétlépcsős kivonást irányoz elő. A német távközlési szolgáltatóknak 2026. január 1-jéig kellene eltávolítaniuk minden Huawei és ZTE kritikus alkatrészt a core hálózataikból, majd 2029-ig csökkenteniük kellene a kínai alkatrészekkel szembeni strukturális függőségüket a hozzáférési és szállítási hálózataikban.

A Deutsche Telekom korábban kifejtette, hogy a kínai alkatrészek 2026-ig történő betiltása nem tűnik reálisnak.