Trump kritizálja Netanjahut az október 7-i támadások miatt

Donald Trump szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek előre kellett volna látnia a Hamász támadását, és felelősséggel tartozik azért, hogy ez megtörtént.

A volt amerikai elnök a Time magazinnak adott hosszú interjújában fejtette ki véleményét a témában. Trump úgy véli, hogy a Hamász Izrael elleni támadásának soha nem lett volna szabad megtörténnie, és Netanjahu felelőssége, hogy nem látta előre a fenyegetést.

Trump szerint Izrael rendelkezik a szükséges felszereléssel a támadások megállításához. "A legkifinomultabb felszereléssel rendelkeznek. Mindenük megvolt hozzá, hogy megállítsák a támadást" – mondta, hozzátéve, hogy "rengetegen tudtak róla, ezer meg ezer ember tudta, de Izrael nem és úgy gondolom, hogy ezért őt tartják felelősnek".

Az interjúban Trump többször is kritizálta az izraeli kormányfőt, ami meglepő lehet, tekintettel arra, hogy elnöksége alatt Izrael hű védelmezőjeként tűnt fel. Azonban mostanra úgy tűnik, Trump szerint Izrael vesztésre áll a gázai harcokkal kapcsolatos PR-háborúban.

Trump említést tett a palesztinpárti egyetemi tüntetésekről is, és összehasonlította azokat a 2017-es Charlottesville-i tüntetésekkel, mondván, hogy azok semmi volt az egyetemeken zajló demonstrációkhoz képest.

Az interjú során Trump egy régi történetet is megosztott, amely Netanjahuval kapcsolatos. Elmesélte, hogy 2020 januárjában, amikor az amerikaiak Kászim Szulejmáni iráni tábornokot ölték meg, az akció eredetileg egy közös vállalkozás lett volna Izraellel, de Netanjahu az utolsó pillanatban visszakozott, így az amerikaiaknak egyedül kellett cselekedniük.

Trump a beszélgetés végén kifejtette, hogy "Nagyon rossz tapasztalatom van Bibivel (ez Netanjahu beceneve – a szerk.), ez olyasmi volt, amit sosem felejtek el".