Az Európai Parlament és a magyar politikai élet szexista megnyilvánulásai

A magyar politikai életben, még a parlament falain belül is gyakran tapasztalhatók lenéző vagy diszkriminatív megnyilvánulások a nőkkel szemben. Az Európai Parlament a következő ciklusban kötelező egyenlő bánásmód oktatást vezet be, míg a magyar parlament nem reagált a hasonló képzések iránti megkeresésre.

A magyar közbeszéd jelenlegi állapotában számos jel mutat arra, hogy szükség lenne a magyar politikusokra egy kis diverzitástréningre. Orbán Viktor "Nőügyekkel nem foglalkozom!" kijelentése például 2017-ből származik, amikor a washingtoni magyar nagykövet visszahívásáról volt szó. A magyar parlamentben a női képviselők és miniszterek száma Európában a legalacsonyabb, és a politikusok gyakran lealacsonyító hangnemben nyilatkoznak női kollégáikról. Például Latorcai János, a parlament KDNP-s alelnöke Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselőt "intette rendre" a közbekiabálás miatt, mondván, hogy az "árnyalja a szépségét". Illés Zoltán államtitkár pedig Szél Bernadettet azzal illette, hogy "Attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy okos is" .

Jeszenszky Zsolt, a Partizán műsorvezetője Baranyi Krisztinával kapcsolatban tett megjegyzéseket, például hogy "nem túl szép, de cserébe nem is okos nő", és egy Facebook-posztban arra utalt, hogy a politikusoknak el kell viselniük a hideget-meleget .

Kövér László házelnök Szabó Tímea felszólalásait kritizálta, mondván, hogy "szánalommal tekint ezekre a képviselőkre", és hogy Szabó "gyűlölettől eltorzult női arcot" mutat .

Márky-Zay Péter miniszterelnök-jelölt Dobrev Klárát "nő létére ilyen kiváló" jelzővel illette, és később azt állította, hogy "egyáltalán nem hátrány ma Magyarországon nőnek lenni" a politikában .

Gyurcsány Ferenc és Ráczné Földi Judit ölelését is kritizálták, mivel az ölelés hosszú ideig tartott, és a pozíció nem volt előnyös. Orbán Viktor a videó hátterében kajánul mosolygott a mellette ülő Gulyás Gergelyre .

Semjén Zsolt KDNP-s képviselő Orosz Anna Momentumos politikust simogatta, amikor az utóbbi kegyelmi ügyről kérdezte, és Orosz kérte, hogy ne simogassa, hanem válaszoljon a kérdésre .

Az Európai Parlamentben is vannak problémák, például Janusz Korwin-Mikke lengyel képviselőt szexista megnyilvánulása miatt felfüggesztéssel és fizetésmegvonással büntették. Cristian Terhes román politikus pedig a transznemű nőkkel kapcsolatban tett megjegyzéseket, amelyek transzfóbiát tükröznek .

Az Európai Parlament a következő ciklusban kötelező tréningeket vezet be, beleértve a zaklatással és diszkriminációval foglalkozó képzéseket is. A képviselők, akik nem teljesítik a kötelező képzést, pénzbüntetést kaphatnak, és eleshetnek egyes kinevezésektől .

A magyar Országgyűlés nem tűnik nyitottnak az ilyen típusú képzések iránt, és a sajtóiroda, valamint az Országgyűlés Esélyegyenlőségi Ügyekért Felelős Albizottságának tagjai nem válaszoltak a megkeresésre .