A napsütést zápor-zivatar válthatja délután

Kedden a felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap, de a déli óráktól kezdődően záporok és zivatarok várhatóak, amelyek késő délután egyre több helyen alakulhatnak ki.

A Kiderül előrejelzése szerint a Nyugat-Dunántúlon már a déli órákban megkezdődik a gomolyfelhő-képződés, amely más területeken is erőteljessé válik a nap folyamán. Délutántól késő délutánig egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, sőt akár zivatarrendszer is, amely gyengülve haladhat északkeleti irányba. Az intenzívebb zivatarcellák esetében felhőszakadás, jégeső és viharos szél is előfordulhat, helyenként heves zivatarok kialakulása sem kizárt. A zivataroktól függetlenül a délkeleti szél is megélénkül, napközben több helyen megerősödhet.

A keddi időjárás Budapesten többnyire fátyol- és gomolyfelhős lesz, de emellett több órára kisüt a nap. A délutáni óráktól előfordulhatnak záporok, zivatarok, valamint felhőszakadás és jégeső is lehet, a szél pedig élénk lesz, sőt, olykor viharossá fokozódik. A hőmérséklet délután 26, 27, késő este 19, 20 fok körül lesz.

A hőmérsékletek tekintetében a legmagasabb nappali értékek többnyire 25 és 31 fok között alakulnak, azonban a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb időre lehet számítani. A nap végére, késő estére a hőmérséklet 17 és 22 fok közé hűl vissza.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett több órára kisüt a nap. Szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, valamint a délnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik, zivatar térségében pedig viharossá is fokozódhat. A hőmérséklet délután 21 és 28 fok között várható, délkeleten a melegebb értékekkel. A záporokat, zivatarokat követően ismét jelentősebb mértékben lehűlhet a levegő. Csütörtökön folytatódik a napos-gomolyfelhős idő, és ismét többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Délutánra 23 és 28 fok közé melegszik a levegő.

Az ország nagy részére kiadott citromsárga riasztás mellett a Dél-Dunántúlon narancssárga riasztás van érvényben, ahol heves zivatarok (~2-4 cm jégátmérő, >90 km/óra széllökés, >30 mm lokális csapadék) is előfordulhatnak.