Novák Csaba, Mága Zoltán öccse indulhat Tiszabőn

Névtelen bejelentők próbálták megakadályozni Novák (korábban Mága) Csaba, Mága Zoltán hegedűművész öccsének tiszabői polgármesterjelöltségét, de a Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fideszes polgármester felülvizsgálati kérelmét.

Tiszabő fideszes vezetése próbálta megakadályozni, hogy Novák Csaba, Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Mága Zoltán hegedűművész öccse, a június 9-ei önkormányzati választáson független polgármesterjelöltként induljon[^24.hu]. A helyi választási bizottság egy névtelen levél és mellékelt orvosi igazolások alapján, melyek súlyos állításokat tartalmaztak az egészségi állapotára vonatkozóan, utasította el Novák nyilvántartásba vételét, annak ellenére, hogy megszerezte az ehhez szükséges 40 érvényes ajánlást[^24.hu].

Novák Csaba a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Választási Bizottsághoz fordult, ahol igazat adtak neki, és nyilvántartásba vették jelöltségét[^24.hu]. Ezt követően Bruna László, a község fideszes polgármestere a Kúria előtt kezdeményezett felülvizsgálati eljárást, amelyben Novák mentális egészségügyi állapotára hivatkozva kérte a nyilvántartásba vétel visszautasítását[^24.hu].

A Kúria azonban elutasította a polgármester kérelmét, mivel a csatolt meghatalmazásból nem derült ki, hogy azt a Fidesz-KDNP képviseletére jogosult személy adta[^24.hu]. Így Novák Csaba végül indulhat a választáson polgármesterjelöltként.

Bruna László azt közölte, hogy ő nem kompetens az ügyben, és az ügyben Bíró Zoltán alpolgármestert, a Fidesz jelöltjét kell keresni[^24.hu]. Bíró azonban nem nyújtott érdemi tájékoztatást, csupán annyit mondott, hogy hallott a kifogásról, de nem látott róla dokumentumot[^24.hu].

Bíró Zoltán és Bruna László egy korábbi szocpolos csalássorozatban voltak érintettek, ahol Bruna 300 ezer forint pénzbüntetésre, Bíró pedig egy év öt hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték[^24.hu]. Ennek ellenére mindketten mandátumot nyertek a 2019-es választáson, Bruna polgármester, Bíró pedig alpolgármester lett[^24.hu].

Novák Csaba jogi képviselője, Borbély Zoltán szerint a választási bizottságnak eljuttatott dokumentumok különösen védett személyes adatok, amelyekhez a kérelmező legálisan nem férhetett volna hozzá[^24.hu]. A jogász feljelentést tett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főügyészségen több bűncselekmény gyanúja miatt, és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt[^24.hu].

Novák Csabát korábban jogerősen két év, végrehajtásban öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt[^24.hu]. Az ügyben a Velvet számolt be, hogy Novák egy illegális fegyverügyletben vett részt, ahol a hatóságok komoly fegyverkészletet, többek között AK 47-es (Kalasnyikov) gépkarabélyt és három rakétakilövőt foglaltak le[^24.hu]. Novák Csaba abszurdnak nevezte a mentális állapotával kapcsolatos állításokat, és feljelentést tett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főügyészségen különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Novák kihívója az eddigi fideszes alpolgármester, Bíró Zoltán lesz.