Mol sikeres fúrást hajtott végre Magyarországon!

A Mol és a magyarországi O&GD Central Kft. közös fúrási projektje sikeresnek bizonyult Közép-Magyarországon, Tura közelében.

A Mol 2023 nyarán szerzett 49%-os részesedést az O&GD Central Kft. által korábban elnyert három kutatási koncesszióban, és most közösen végeztek sikeres fúrást Tura település közelében. A Tura-D-3 nevű kutat tavaly nyáron kezdték fúrni, és 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre.

Az újonnan felfedezett lelőhely naponta körülbelül 1000 hordó kőolajat termel, amelyből az OGD és a Mol a tulajdoni hányaduknak megfelelően, 51%-49% arányban részesedik. Ez a Mol számára napi körülbelül 500 hordó olajat jelent, ami a Mol Csoport magyarországi kőolajtermelésének 5%-át, és a 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1%-át teszi ki.

A Budapesttől nem messze található Paleogén-medencében jelenleg négy kutatási koncesszió van, amelyek közül a Mol a dányi terület felett rendelkezik, ahol a Vecsés-2 kút napi 1400 hordónyi kőolajat termel. Az O&GD három – a mogyoródi, a nagykátai és az ócsai – kutatási koncessziót nyert el korábban, amelyekben a Mol 2023 nyarán szerzett 49 százalékos részesedést. Az O&GD jelenleg 5500 négyzetkilométeren kutat szénhidrogén után Magyarországon.

A kitermelt olajat a Dunai Finomítóban dolgozzák fel. Dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója büszkén nyilatkozott a sikerről: „Nagyon büszke vagyok a MOL Magyarország Kutatás-Termelés csapatára, amely fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy minél több szénhidrogénhez jusson az ország hazai forrásból. Nekünk különösen fontos, hogy megragadjuk a lehetőségeket, növeljük a hazai kitermelési volument és csökkentsük Magyarország import-kiszolgáltatottságát. A turai találat egy hatékony szakmai együttműködés eredménye: örömünkre szolgál, hogy az O&GD-vel közös kutatásunk ilyen gyorsan sikerre vezetett.”

A MOL Magyarország ambiciózus beruházási tervekkel rendelkezik a Kutatás-Termelésben, az elkövetkező öt évben százmilliárd forintos nagyságrendű összeget tervez beruházni Magyarországon a kőolaj- és földgázkitermelésbe. Ennek közel 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

(Nyitóképünkön a Tura-D-3 nevű olajkút látható. Forrás: Mol)