zCast: Hogyan működnek a jövőbiztos cégek?

A fenntarthatóság és a felelős vállalatirányítás napjaink egyik legfontosabb üzleti kérdése. A zCast podcast különkiadása a fenntartható vállalatvezetés témakörét járja körül, a HVG és a Planet Fanics ESG-toplistájának második megjelenése alkalmából.

A podcast adása során a hallgatók megismerkedhetnek a fánkgazdaság modelljével, amely segít megérteni a saját szerepünket a fenntarthatóság kérdésében. A műsorban Nagy Iván László, a K&H fenntarthatósági vezetője beszélget Suba Leventével az ESG-szempontok gyakorlati alkalmazásáról. A heti nagyinterjúban Fait Federika Pistyur Verát, a Bridge Budapest alapítóját és ügyvezetőjét, az Oktogon Ventures kockázati tőkealap egyik alapítóját kérdezi arról, hogyan válnak fenntarthatóbbá a cégek Magyarországon, és mi a különbség a greenwashing és a valódi jövőbiztos cégvezetés között.

A podcast részletei között szerepelnek példák a fenntarthatóság gyakorlati megvalósítására, a CSRD rövidítés magyarázata, és az is, hogyan tájékozódhatnak a felhasználók arról, hogy bankjuk ESG-szinten tudatos-e. A Bridge Budapest tevékenységével, a Vállalható Üzleti Kultúráért önellenőrző tesztjével, valamint a fenntarthatóság iránti érdeklődés változásával is foglalkozik a műsor.

A podcastban szó esik arról is, hogy a vezető pozícióban lévő egyéneknek milyen hatása van másokra, és hogy a „hatalom” szó miért van gyakran negatív konnotációval behálózva. Megtudhatjuk, milyen jellemzői vannak egy jövőbe tekintően és fenntarthatóan gondolkodó vezetőnek, és hogy milyen makroszintű változásokra lenne szükség az üzleti világban a fenntarthatóság előmozdításához.

A műsorban felvetődik a kérdés, hogyan lehet felismerni a greenwashingot, és milyen lépéseket tehetnek az egyének, vállalkozók, vagy nem vezető pozícióban dolgozó nagyvállalati alkalmazottak a fenntarthatóság érdekében. A Bridge Budapest közösségéhez való csatlakozás lehetőségei is terítékre kerülnek.

A podcast végén házi feladatként az ikigai fogalmát ismertetik, amely segíthet az egyéneknek abban, hogy megtalálják a saját útjukat a fenntarthatóság és a felelős vállalatvezetés terén.

A zCast podcastot a HVG Podcastok műsorain keresztül lehet követni és meghallgatni több platformon, mint például a Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud és YouTube, vagy feliratkozni a zCast csatornájára. A műsor támogatója a K&H, amelyet az Euromoney értékelése alapján 2023-ban az év fenntarthatósági bankjának választottak Magyarországon.