Az szja-bevallás határideje közeleg

Május 21-én éjfélig van lehetőség a NAV által készített szja-bevallási tervezet átnézésére, elfogadására, módosítására és kiegészítésére. Azok számára, akik még nem rendelkeztek az 1+1 százalékról, és az utolsó pillanatokban vannak, itt egy útmutató a teendőkről.

Az elektronikus azonosítással rendelkező adózók a NAV honlapján keresztül érhetik el a bevallási tervezetet. Amennyiben nem történik módosítás, a kiajánlott tervezet válik érvényessé bevallássá. A postai úton kért tervezeteket az adóhivatal május elejéig küldte ki az érintetteknek.

Azoknak, akiknek adó-visszatérítésük van, vagy fizetniük kell, és az összeg nem haladja meg az ötszázezer forintot, lehetőségük van részletfizetési nyilatkozat kitöltésére. Ezt a papír alapú bevallási tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozat segítségével tehetik meg, amit szintén éjfélig kell visszaküldeniük. Az e-SZJA felületen is elérhető ez a lehetőség, ahol a bevallási tervezet kiegészíthető a szükséges adatokkal és nyilatkozattal, továbbá az adó bankkártyával is befizethető.

Fontos megjegyezni, hogy az szja és szocho befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot minden esetben fel kell tüntetni az átutalás vagy csekk közlemény rovatában, hogy a NAV időben tudja az összeget az adózóhoz rendelni.

Tállai András államtitkár adatai alapján egyre többen döntenek úgy, hogy rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról. Tavaly összesen 23 milliárd 746 millió forintot, míg idén már csaknem 31 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók. A civil szervezetek, a vallási közösségek és a Nemzeti Tehetség Program számára történő felajánlásokat az eSZJA-felületen lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban megtenni.