Nagy Márton reakciója a Mol üzemanyagár-csökkentésére

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter üdvözölte a Mol lépését, miszerint 10 forinttal csökkentették az üzemanyagok árát, és hangsúlyozta a kormányzati kooperáció fontosságát.

Nagy Márton az ATV-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy örömmel fogadja, hogy a Mol váratlanul 10 forinttal csökkentette a benzin és a dízel árát minden benzinkútján, ami a benzin átlagárát 637 forintra, a dízelét pedig 623 forintra módosította. A miniszter kiemelte, hogy ez a lépés a jó irányba tett előrelépés, és hogy a kormány a következő héten fogja értékelni, hogy ez elegendő-e vagy sem.

A régiós árak emelkedésére utalva Nagy Márton jelezte, hogy van esély arra, hogy a magyar üzemanyagárak közel kerüljenek a referencia ártékhez. A miniszter szerint fontos, hogy a hazai árakat csak a szomszédos országok áraival hasonlítsuk össze, és ezt a kormány is megfontolja, mivel a régiós átlagba számított országok körét módosíthatják.

A miniszter egy korábbi kormányülést követően fenyegetőzött a benzinkutak üzemeltetőivel, hogy ha két héten belül nem csökkentik áraikat az elvárt szintre, akkor kormányzati beavatkozás következhet. Az elvárt szintet a régiós országok átlagára alapozva határozták meg, amit a Központi Statisztikai Hivatal készít el az uniós adatbázis alapján. A KSH statisztikája alapján a múlt héten 22 forinttal volt drágább a magyar benzin a régiós átlagnál, a dízelnél pedig 25 forintos prémium adódott, de ha a lengyel, a cseh és a bolgár piacokat nem tekintve számolnak, akkor mindössze 8 forint a differencia a benzin esetében, a dízelnél pedig 10 forintos különbség.

A miniszter továbbá nem zárta ki a benzinárstop lehetőségét, amely a jövő héten kerülhet ismét napirendre. Ha a kormányzat valóban módosítja a régiós átlagba számított országok körét, akkor a Mol által bevezetett 10-10 forintos csökkentés vélhetően meg is valósítja a célt, miszerint a középmezőnyben kell lenniük a hazai üzemanyagáraknak.

Nagy Márton megnyugodott, hogy a Mol engedelmeskedett, és a referenciaértéket ezután a szomszéd országokéhoz, nem pedig a régiós átlaghoz igazítanák. A tárcavezető megjegyezte, hogy a régiós árak várhatóan felfelé fognak mozdulni, így közel vagyunk ahhoz, hogy a magyar üzemanyag ár szintje közel kerüljön a referenciaértékhez. Az elmúlt héten a szlovákiai töltőállomások is két alkalommal csökkentették áraikat, a benzin átlagosan 5-7 centtel, a dízel pedig 3 centtel lett olcsóbb, ami azt is jelenti, hogy az üzemanyagárak a szomszédos országokban is lefelé irányuló trendben vannak.