Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

A műtárgy.com által szervezett Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén május 23-25. között kerül megrendezésre, ahol a főváros 70 helyszínén számos programmal várják az érdeklődőket. A fesztivál idei mottója: "Fedezd fel a műtárgyak titkos életét", mely során a műtárgyak rejtélyes eredet történeteire, alkotási folyamataira, restaurálási kérdéseire és művészettörténeti utakra derül fény.

A fesztivál kínálatában szerepelnek tárlatvezetések, workshopok, gyermekprogramok, filmvetítések, műterem- és műhelylátogatások, valamint szakmai előadások, beszélgetések és műtárgybemutatók. A látogatók többek között megismerkedhetnek Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című falikárpitjának eredetével, a Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória mintájának történetével, és bepillantást nyerhetnek a műkereskedelem rejtelmeibe. A fesztivál során olyan kérdésekre is választ kaphatunk, mint hogy ki volt az első magyar díszlettervezőnő, vagy mi az az ebru festés és a punching technika.

A kiemelt tárlatvezetések között szerepel a Ludwig Múzeum Időgép című kiállítása, a Vasarely Múzeum megújult életműkiállítása, a Light Art Múzeum Superluminal című tárlatának záróvezetése, valamint a Gül Baba Türbéjének és a Várfok Galéria franyo aatoth kiállításának exkluzív bemutatása. A Molnár Ani Galériában Dr. Mészáros Flóra, a K.A.S Galériában Heller Zsuzsa keramikus, a ZsdráArt Galériában Simon Zsolt József, az Einspach Fine Art&Photography-ban pedig Pap Gábor műveit ismerhetik meg az érdeklődők.

A workshopok során a Herendi Porcelánmanufaktúrában porcelánrózsát és porcelánfestést próbálhatnak ki a résztvevők, a Műcsarnokban az építészeti alkotásokra reflektálhatnak, Edőcs Márta üvegékszer készítő, Pasztircsák Larisza iparművész és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány ebru festési technikáját sajátíthatják el. A Vasarely Múzeum workshopján az érzékelés határait feszegethetik, a FISE Galériában a KACS Műhely kollázs technikával készíthetnek tereket, Vidra Réka punching technikával kitűzőt, a Mittersisters együttműködésével pedig bőr kulcstartót és táskát készíthetnek.

A gyermekprogramok között a KÉPEZŐ Galéria interaktív bábelőadása és Hajas Katinka fluoreszkáló gipszfigurákat készítő foglalkozása szerepel. A filmvetítések során a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány mellett Gauder Áron Kojot négy lelkét című animációs filmjét is megtekinthetik a látogatók.

A műteremlátogatások alkalmával a Fajó Műteremház, a Budapest Art Factory, a Fonciére kiállító terem és több művész műtermét is bejárhatják az érdeklődők. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria a restaurátor műhelyekbe is betekintést enged, ahol a restaurátorok munkáját és a festményvizsgálati módszereket ismerhetik meg a látogatók.

Az előadások és beszélgetések során Rippl-Rónai József ebédlőjének történetébe, a műkereskedelem történetébe, a kortárs ékszertervezésbe, Claire Vasarely divat és textiltervezői pályafutásába, a hedonista művészetábrázolásokba és festménynyomozási kalandokba nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A tematikus séták során a Pesti Vigadó épülettörténeti sétájától kezdve a Magyar Nemzeti Múzeumon át az Andrássy úti homlokzatok titkaiig számos érdekességet fedezhetnek fel a résztvevők.

Új helyszínek is csatlakoztak a fesztiválhoz, így a Hungarian Art and Business, a Faur Zsófi Galéria, a Mittersisters Kft., a Kastner Kommunity Kft., a K Galéria, a Bélyegmúzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, valamint Debrecenben a MODEM is részt vesz a programokban.

A fesztivál során különös figyelmet fordítanak az érzékenyítésre és a fogyatékossággal élő emberek bevonására. A Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria audionarrált és jelnyelvi tárlatvezetéssel, a Vasarely Múzeum pedig látásban korlátozott látogatók számára szervezett workshopokkal készül. Az Iparművészeti Múzeum a Tapintható szecesszió programon keresztül mutatja be a műtárgyakat.

A kreatív kampány három főszereplője egy Herendi Viktória mintás teáscsésze, Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című falikárpitja és Tamás Lóránt által újratervezett férfi karóra, akik Jordán Adél színművésznő hangján mesélik el történeteiket. Az animációkat a Mediator Group Reklámügynökséggel közösen alkotta meg a műtárgy.com, és a www.mutargyakejszakaja.hu weboldalon tekinthetők meg.