Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma 2023. május 17-én adta át a legjobb hazai kortárs táncelőadásoknak járó elismerést. Az idei díjazottak Raubinek Lili és az AHA Kollektíva lettek.

A díjátadó ünnepséget a Trafó Kortárs Művészetek Házában rendezték meg, ahol a Lábán Rudolf-díjat a magyar kortárs tánc kiemelkedő alkotásainak és alkotóinak odaítélésével ismerik el és népszerűsítik. Az idei győztesek Raubinek Lili Respect for the 23.000 című előadásával, valamint az AHA Kollektíva Senkiföldje című produkciójával érdemelték ki a díjat.

A díjátadón különdíjat is kiosztottak, amelyet Mészáros Máté kapott Máté és én és Máté és mi című munkájáért. A díjak átadását Barda Bea, a Trafó ügyvezető igazgatója és Szabó György, a Trafó menedzser igazgatója végezték, míg Mészáros Máté különdíját Böröcz Judit, a Trafó következő vezetőségének tagja adta át. Az eseményt Porteleki Áron dobperformansza színesítette.

A Lábán Rudolf-díj kuratóriumának tagjai között szerepelnek neves szakemberek, mint Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus; Bálint Orsolya tánckritikus-újságíró; Erdődi Katalin kurátor, dramaturg; Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus; Králl Csaba tánckritikus, szerkesztő; Százados László művészettörténész, szerkesztő; és Török Ákos tánc- és színikritikus.