Charles Michel: Nem aggódom a magyar soros elnökség miatt

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke interjút adott több európai lapnak, kifejtve, hogy nem érzi aggodalomra okot a július 1-jén kezdődő magyar soros EU-tanácsi elnökség kapcsán, és hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak és a tagjelölteknek fel kell készülniük a bővítésre 2030-ra.

Az Európai Tanács jelenlegi elnöke, aki öt év után év végén távozik posztjáról, úgy véli, az Európai Unió hasonló kihívásokkal néz szembe, mint húsz évvel ezelőtt, a keleti bővítés idején. Michel szerint, ha az Európai Unió 2022-ben, az ukrajnai háború kirobbanása idején még mindig csak 15 tagállamból állt volna, akkor a Kreml valószínűleg újabb politikai és ideológiai kísérletet tett volna arra, hogy elfoglalja ezeket az államokat.

A politikus kiemelte, hogy Európa országait egyesíteni kell, és a keleti bővítés legnagyobb sikerének a 2004-ben csatlakozó országok gazdasági felzárkózását tartja. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy Nagy-Britannia kilépett az Unióból.

Charles Michel szerint mind az Európai Uniónak, mind a tagjelölt országoknak fel kell készülniük a bővítésre 2030-ig, de ez nem jelenti azt, hogy a bővítés akkor is megvalósul. Ukrajna tagjelöltségével kapcsolatban megjegyezte, hogy a negyvenmilliós lakosságú ország és jelentős agrárgazdasága miatt nagyobb kihívást jelent, mint a hat nyugat-balkáni tagjelölt ország együttes lakossága, és az újjáépítés költségeit nem vállalhatja át egyedül az Európai Unió.

Végezetül Michel kifejtette, hogy a magyar soros EU-tanácsi elnökség kapcsán nincs ok az aggodalomra, mivel a magyarok már bizonyították, hogy képesek egyhangú döntésre jutni, mint ahogy azt tavaly decemberben és idén február 1-jén is tették. Az európai vezetők kiválasztásánál fontosnak tartja a földrajzi, politikai és nemek közötti egyenlőségi szempontok közötti egyensúlyt.