Borozni szoptatás alatt? Most kiderül, biztonságos-e

Igen, tudjuk, a szoptatás alatti alkoholfogyasztás mindenképpen ellentmondásos téma, de mi a helyzet akkor, ha egy édesanya megkíván egy pohár bort? Most elmondjuk, mi a helyzet ezzel a sokat vitatott kérdéssel.

Számos kutatás foglalkozott már azzal a kérdéssel, hogy mekkora alkoholmennyiség kerül az anyatejbe, és ezen keresztül a babába. A tanulmányok szerint egy pohár bor, körülbelül 250 ml, elfogyasztása után nagyon csekély mértékben, de befolyásolhatja a baba véralkoholszintjét. Fontos tudni, hogy az anyatej alkoholtartalma összefügg a véráram alkoholszintjével, tehát a csecsemő által felvett alkohol mennyisége a szoptatás idején fennálló véralkoholszinttől függ. Ha például a baba 100 ml anyatejet fogyaszt, miközben az anya 0,05 százalékos véralkoholszinttel rendelkezik, akkor a baba körülbelül 50 mg alkoholt vesz magához, ami egy 5 kg-os csecsemő esetében a testtömegének 0,001 százalékát jelenti alkoholban. Bár ez alapvetően csekély mennyiség, a szoptatás alatti alkoholfogyasztásnak nincs ismert biztonságos szintje, és nem lehet biztosan tudni, hogy egy minimális mennyiségű alkohol milyen hatással lehet egy kisbabára.

A New England Journal of Medicine -ben megjelent tanulmány szerint a napi egy italnál több alkoholfogyasztás az anyatejen keresztül káros lehet a csecsemők motoros fejlődésére. Egy másik kutatás, amely a Pediatrics folyóiratban jelent meg, arra a következtetésre jutott, hogy azok a csecsemők, akik az édesanyjuk alkoholfogyasztása után egy órával kaptak anyatejet, károsodhatnak az alvás-ébrenléti ciklusukban. Ugyanakkor a tanulmányok azt is sugallják, hogy az alkalmi alkoholfogyasztás, amennyiben az napi egy italnál kevesebb, valószínűleg nem károsítja a gyermek fejlődését.

Az alkoholfogyasztás időzítése lehet a kulcs a szoptatás alatt. Ha egy édesanya alkalmanként megkíván egy pohár bort, célszerű lehet legalább két órát várni az alkoholfogyasztás után, mielőtt újra szoptatná a gyermekét. A babák etetési rutinja alapján kiszámítható, hogy mikor fér bele egy pohár bor az édesanya napirendjébe.