Bőnyi iskolai késelés: a diáklány állapota javul, a támadót letartóztatták

A győri kórházban fekvő hatodikos kislány, akit osztálytársnője szúrt meg a bőnyi iskolában, már sokkal jobban van, és a közvetlen életveszélyen is túl van. A súlyosan sérült gyereket mentőhelikopterrel szállították a kórházba, ahol drámaian alacsony vérnyomással érkezett, és már a helikopterben vérátömlesztésre volt szükség az életben tartásához. A lélegeztetőgépről hétfő este vehették le, és most a cél, hogy ne alakuljon ki szövődmény, például fertőzés. A protokoll szerint, ha minden jól megy, 7-10 napig tartják még megfigyelés alatt a kórházban.

Az orvosok szerint szerencséje volt a diáknak, hogy az eset Győr közelében történt, mivel nem minden hazai kórházban áll rendelkezésre azonnal ilyen felkészült team. Egy esetleges fél- vagy egyórás késlekedés akár végzetes is lehetett volna.

A 12 éves támadó egy 20 centiméter hosszú pengéjű konyhakéssel szúrta meg a diáklányt a kicsengetés után. A rendőrség lefoglalta a támadó halállistáját, ahol piros színnel jelölte meg azokat, akiket még tervei szerint megölni szándékozott, zölddel pedig azokat, akiket nem. A késelő lány halállistáján a kórházban fekvő diáklány unokatestvérei és 9 éves öccse is szerepelt.

A Győri Járásbíróság harminc napra elrendelte a támadó kislány letartóztatását, aki a javítóintézetben tölti majd ezt az időszakot. A letartóztatás oka, hogy az osztályközösség nagy részét még nem hallgatták ki, a lány családi, otthoni körülményeit is vizsgálni kell, és a nála megtalált lista miatt nem lehet biztosan kizárni, hogy szabadon hagyása esetén nem követne el újabb bűncselekményt.

A kórházban fekvő Mirella jelenleg fél visszamenni az iskolába. Édesanyja elmondása szerint a család Salzburgban dolgozó édesapja már meglátogatta a lányt, és a történtek után fontolóra vették, hogy Ausztriába költözzenek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást. A megsérült kislány családjának az önkormányzat első körben étkezési támogatást nyújt, a további segítségnyújtáshoz pedig testületi döntés szükséges.

A késelés napján több rendőrautó járőrözött Bőnyön, mivel terjedt a hír, hogy helyi állampolgárok szeretnék maguk kezébe venni az igazságszolgáltatást. Szerencsére azonban békésen telt az éjszaka Bőnyön és Rétalapon is, ahol az áldozat lakik.

Az eset és annak körülményei mindenkit foglalkoztatnak a településen. Egyelőre senkinek sincs elképzelése arról, hogy mi indíthatta a támadó gyermeket erre a tettre, mivel az iskolában tanulók közül senki sem hallott konkrét előzményről.

A támadó kislány anyukája a Telexnek elmondta, hogy gyermekének apjával megromlott a kapcsolatuk, és korábban fel is jelentette a rendőrségen, ahol eljárás indult. Az asszony hozzátette, hogy a múlt hétvégén úgy érezte, megfenyegette őt a férfi, ezért rendőrt hívott, és úgy gondolja, ez is befolyásolhatta a kislány viselkedését.